O veste încurajatoare vine pe fondul creșterii continue a numărului de cazuri de coronavirus în lume. Există speranța că un vaccin eficient împotriva coronavirusului ar putea fi gata până la sfârșitul acestui an, a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de US News, precizând că lumea trebuie să folosească toate instrumentele pe care le are la îndemână pentru a pune capăt pandemiei.
În plan economic, pandemia de coronavirus a lăsat mai multe milioane de oameni fără slujbe decât sugerează statisticile oficiale ale statelor, constată Financial Times și adaugă că guvernele din țările dezvoltate se confruntă cu aceeași dilemă: șocul economic imediat cauzat de măsurile de carantină s-a atenuat, dar șomajul persistent poate provoca dificultăți generalizate și încetini ritmul unei redresări stimulate de consum.
Miniștrii europeni de finanțe, întruniți într-un Consiliu virtual, au căzut de acord asupra principalului pilon al vastului plan de relansare european post-coronavirus, anunță La Libre Belgique. Obiectivul este ca planul de relansare să fie operațional de la începutul lui 2021, menționează ziarul belgian. Incertitudinea privind ajutorul pentru pandemie pune în pericol economia SUA, titrează The New York Times, după ce președintele Donald Trump a suspendat negocierile cu democrații pe tema sprijinului pentru gospodării și companii, pe fondul pandemiei, spunând că acestea vor fi reluate după alegerile prezindențiale. Ultimul trimestru al anului 2020 va fi marcat de un joc al așteptărilor – așteptarea rezultatului alegerilor americane din noiembrie, a datelor economice și a evoluției crizei de COVID-19, opinează Stratfor. Lumea post-COVID va fi mai îndatorată, mai digitală și mai puțin globalizată, conchide revista Time.
Pandemia de COVID-19 nu a generat numai pierderi, ci și un boom al comerțului internațional cu echipamente de protecție contra virusului, notează Courrier International. De la începutul anului, vânzările de măști, mănuși și combinezoane au crescut cu 49 la sută față de anul trecut, contabilizează Le Temps. Miliardarii din domeniul medical și-au sporit averile cu 36,3 la sută între aprilie și iulie 2020, potrivit unui nou raport al băncii elveţiene UBS, cel mai mare manager de averi la nivel mondial, şi al companiei de servicii profesionale PricewaterhouseCoopers, care au analizat bogăția a 2.189 de miliardari din întreaga lume, scrie Newsweek. În podifa șocului economic provocat de pandemie, primii 500 de bogați ai lumii au în total cu 813 miliarde de dolari mai mult decât la începului acestui an, potrivit Bloomberg Billionaires Index, menționat de revista Time.
În spațiul post-sovietic tensiunile cresc, cu o nouă criză apărută în Kîrgîstan, scrie Foreign Policy. Vecinătatea Rusiei e în flăcări, titrează Financial Times. Protestele din Kîrgîstan, ca și cele din Belarus, pe fondul unor acuzații de fraude electorale, se adaugă conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, amplificând exponențial riscurile politice în fosta sferă sovietică, periclitând principalele alianțe economice și de apărare ale Moscovei și ridicând întrebări cu privire la rolul Rusiei ca furnizor de stabilitate al regiunii, comentează ziarul financiar britanic. Fiecare dintre cele trei crize prezintă îngrijorări distincte pentru Rusia, având în vedere că este vorba despre trei dintre cei patru parteneri ai Moscovei în Uniunea Economică Eurasiatică, celălalt fiind Kazahstan. De asemenea, Moscova are baze militare în Armenia, Belarus și Kîrgîstan, Kremlinul fiind prins între demersul de a interveni pentru a-și susține aliații, cu riscul de a provoca reacții publice, și cel de a lăsa regimurile vecine în voia sorții, riscând o posibilă contagiune regională și sugerând propria sa slăbiciune, comentează ziarul britanic.
Între timp, armata rusă i-a oferit un dar inedit președintelui Vladimir Putin, de ziua sa de naștere – un test cu racheta de croazieră hipersonică ultraperformantă Zirkon, care, după cum susține Kremlinul, are o viteză de deplasare de nouă ori mai mare decât cea a sunetului, informează The Washington Times. Testul a fost efectuat din Marea Albă, către o țintă din Marea Barents. Armele hipersonice sunt o prioritate majoră pentru armata rusă și pentru Putin personal, explică ziarul american. Rusia, China și SUA luptă pentru a conduce lumea în tehnologia hipersonică și fiecare națiune investește, de asemenea, în sisteme de apărare capabile să învingă armele rapide. Lansarea de miercuri vine într-un moment tensionat între Washington și Moscova, detaliază The Washington Times, amintind că reprezentanți ai celor doi vechi dușmani ai Războiului Rece s-au întâlnit recent în Finlanda, pentru a negocia înlocuirea sau extinderea Noului START, tratatul de reducere a armelor nucleare dintre Statele Unite și Federația Rusă, care va expira în februarie.
RADOR – Cristina Zaharia