NATO recomandă statelor membre să își protejeze industria și infrastructurile strategice, ca de exemplu cea de energie sau telecomunicații, în condițiile în care există actori statali sau nonstatali care încearcă să profite de nevoia de bani și lichidități a economiilor occidentale afectate de pandemie. În paralel, blocul comunitar are în lucru o nouă strategie privind așa-numita Uniune a Securității, care prevede și sporirea rezistenței la vulnerabilități a infrastructurii critice europene. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat astăzi că, pentru întreg spațiu euroatlantic, securitatea înseamnă acum mult mai mult decât aspectele militare. În opinia sa, nu există alternativă la legătura transatlantică. Ce a mai declarat Mircea Geoană în cadrului Forumului Bucureşti ne spune Carmen Gavrilă.
Reporter: Mircea Geoană a explicat că toate riscurile de securitate de dinainte de criză sunt acum amplificate de pandemie. O problemă e în mod clar dezinformarea accentuată pronită dinspre Rusia și China. Secretarul general adjunct al NATO a precizat că, parte a dezinformării, se încearcă acreditarea ideii că regimurile autoritare ar fi ami eficiente împotriva pandemiei, dar realitatea, a spus Mircea Geoană, contrazice această minciună. Mircea Geoană a atras atenția că e nevoie de pacea oferită de NATO pentru ca economiile să își revină după pandemie.
Mircea Geoană: Din cauza volatilității și problemelor economice, acum, dar și pe viitor, e posibil să apară actori străini care vor încerca să profite și să facă achiziții în industrii și infrastructuri strategice. Trebuie să fim vigilenți la fel – guvernele statelor aliate. Avem nevoie de securitate și de investiții în securitate acum poate mai mult decât înainte. Lecția e că trebuie să fim pregătiți și pentru, sper că nu fie cazul, alte tipuri de crize. Deci, în loc să împuținăm ce facem deja, ar trebui să adăugăm sarcini suplimentrare pe care să le poată îndeplini armatele noastre.
Reporter: Secretarul general adjunct al NATO a dat asigurări că misiunile Alianței sunt în continuare perfect funcționae. Până acum, statele aliate nu au dat semne că ar intenționa să scadă, din cauza crizei COVID-19, investițiile în apărare ori să modifice țintele pe care și le-au stabilit. Dimpotrivă, mulți aliați au anunțat achiziții noi. Secretarul general adjunct al NATO a explicat că, pe de o parte, amenințările de securitate s-au amplificat din cauza pandemiei, nu au scăzut, iar pe de alta – investițiile în industria militară sau investițiile duale militaro-civile pot contribui la o redresare economică mai rapidă./asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 octombrie