Folosind tehnologia nouă, cercetătorii au descoperit un număr neașteptat de mare de copaci într-una dintre cele mai uscate regiuni din lume.
O echipă de cercetători a reușit să identifice peste 1,8 miliarde de copaci și tufișuri în Sahara Occidentală și în zona Sahel. Zona uneori foarte uscată acoperă aproximativ 1,3 milioane de kilometri pătrați. Pentru analiza lor, care a apărut miercuri, 14 octombrie, în „Nature”, echipa internațională a evaluat peste 11.000 de imagini din satelit.
Numărul mare de copaci individuali i-a surprins pe oamenii de știință. Plantele acoperă o suprafață relativ mică în general, începând cu aproximativ 0,1% în zonele deșertice și până la 13,3% în regiunile mai umede. Cu toate acestea, pentru o lungă perioadă de timp, cercetătorii au presupus că zonele uscate ar putea fi în mare parte fără copaci sau tufișuri. Până în prezent, doar câteva măsurători locale pe teren au fost disponibile pentru a evalua copacii din aceste regiuni. Faptul că echipa de cercetare este acum în măsură să prezinte o hartă atât de detaliată, pentru prima dată, se datorează progreselor tehnologice. Pe de o parte, imaginile din satelit sunt acum disponibile la o rezoluție mai mare decât în urmă cu câțiva ani și, prin urmare, facilitează căutarea în zone uscate a plantelor. Pe de altă parte, cercetătorii ar putea folosi acum metode de învățare automată pentru a localiza copacii.
Tehnologia de învățare profundă utilizată a analizat forma și culoarea caracteristică a copacilor și a reușit să-i capteze pe cei cu o coroană de cel puțin trei metri pătrați. Cu ajutorul acestei metode, oamenii de știință din întreaga lume ar putea acum să înregistreze, să monitorizeze și să cerceteze în continuare rolul plantelor în schimbările climatice sau în lupta împotriva sărăciei.
Copacii care pot fi găsiți în afara pădurilor mari au primit până în prezent puțină atenție în cercetare și conștientizare publică. Ei joacă un rol decisiv pentru mediul lor: în zonele uscate, cum ar fi savane și deșerturi, fiind un ajutor esențial pentru biodiversitatea florei și faunei. De asemenea, protejează pământul de eroziune, adică de solurile fertile care sunt erodate. În plus, copacii și tufișurile formează rezervoare importante de carbon și influențează clima, de exemplu, prin depozitarea și eliberarea de umiditate. Totodată, oferă hrană și adăpost pentru oameni și animale. (www.sueddeutsche.de – 14 octombrie) /aionescu/ddaniela
Ada Ionescu, RADOR