Ştiaţi că pe lângă zecile de plante protejate de lege, în Deltă se regăsesc și două plante carnivore? Acestea sunt otrățelul de baltă și aldrovanda.
Flora și fauna Deltei sunt cu adevărat spectaculoase. 54 de specii de mamifere pot fi găsite aici și peste 300 de specii de păsări, dintre care unele chiar rare, dar şi 45 de specii de pește de apă dulce. Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colțuri ale Pământului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană) vin să se cuibărească şi unde îşi creează propriul paradis. Speciile majore de pești în cadrul Deltei Dunării sunt știuca și somnul. Fauna Deltei este una bogată și variată în specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești, crustacee, melci, moluște și insecte.
Delta Dunării face parte din patrimoniul mondial al UNESCO, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România. Delta Dunării, cu o suprafaţă de 3.446 km² se află în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina şi este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.
Toate aceste atuuri fac din Delta Dunării o destinaţie foarte atractivă pentru turişti români, dar şi străini, oferind o varietate de obiective turistice, care mai de care mai inedite.
Astfel, iată ce nu ar trebui ratat, dacă plănuiţi o excursie în Dela Dunării:
* Tulcea
Tulcea, cel mai important oraș din Dobrogea, “orașul celor șapte coline”. Aici puteți să vizitați Muzeul de Științe ale Naturii Delta Dunării, Muzeul de Artă Populară, Cetatea Aegyssus sau moscheea Azizie.
*Gura Portiței
Gura Portiței a devenit din ce în ce mai populară printre turiști în ultimii ani, pentru liniștea de care te poți bucura în acest loc încă sălbatic. Este una dintre cele mai retrase destinații de pe litoralul nostru, unde te poți bucura de plajă, soare și relaxare.
*Sfântu Gheorghe
În acest loc vei avea senzația că te afli, poate, la capătul lumii. Deși nu este ușor să ajungi în Sfântu Gheorghe, merită efortul: aici vei întâlni o plajă superbă, cu nisip fin.
*Murighiol
Dacă tot ai ajuns în Deltă, nu rata o vizită și în Murighiol, o localitate atestată documentar în 1543. Aici puteți vizita Lacul Murighiol, ruinele orașului antic Halmyris, Laguna Razim-Sinoe, ruinele bisericii paleocreștine, mănăstirea Halmyris, dar și lacurile sărate din zonă, cu nămoluri “miraculoase”.
*Jurilovca
Aici puteți vedea ruinele Fortăreței greco-romane Argamum, complexul turistic Lunca, Capul Dolosman sau Capul Iancima.
*Pădurea Letea
Poate cel mai celebru loc din Deltă, Pădurea Letea este o rezervație naturală, cu peisaje de vis . “Jungla din Deltă” este locul unde poți întâlni circa 2.500 de cai sălbatici, fiind unul dintre puţinele locuri din Europa unde caii trăiesc în sălbăticie.
*Sulina
Merită să faceți și o vizită în orașul Sulina, locul cu cea mai lată plajă de pe litoralul românesc, cu un nisip ultra fin.
Oricare obiectiv aţi alege pentru a-l vizita, vă va încânta cu siguranţă. Delta Dunării este o minune a ţării noastre şi trebuie, neapărat, să o vizitezi, măcar o dată în viaţă, indiferent că alegi să o faci primăvara, pe timp de vară sau în lunile de toamnă.
Autor: Luminița Alexandrescu
RADOR – 20 octombrie