A fost testată o nouă terapie artizanală împotriva astmului sever, care afectează aproximativ 25.000 de persoane din regiunea Piemont, din Italia, dintre care 40% ajung, anual, în secţiile de urgență ale spitalelor. Vorbim despre „foamea de aer”, care acum poate fi ținută sub control printr-o simplă injecție făcută la fiecare patru săptămâni, la domiciliu. Astfel, pacientul nu va mai fi obligat să meargă la spital o dată pe lună pentru administrarea terapiei și va evita o expunere potențială la riscul de infectare cu COVID-19.
Noua metodă constă într-un stilou încărcat cu un medicament pe bază de anticorp monoclonal (mepolizumab) capabil să acționeze asupra unuia dintre „combustibilii” atacurilor de astm (Interleukin-5), stilou dotat cu un ac mic cu ajutorul căruia se face o singură injecție pe lună, iar astmul sever va putea fi controlat cu uşurinţă. Stiloul a obținut şi autorizația pentru utilizare pediatrică la adolescenți, cu vârsta de peste 12 ani. Cu toate acestea, pentru copiii, cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, doza de medicament este mai mică și, prin urmare, este nevoie de asistență medicală.
„Astmul sever este o boală invalidantă care limitează pacientul în orice activitate, motiv pentru care diagnosticarea precisă devine fundamentală pentru o terapie corectă și pentru a restabili o calitate acceptabilă a vieții bolnavilor”, explică dr. Gianni Cadario, directorul structurii complexe de alergologie și imunologie clinică din Spitalul San Giovanni Battista din Torino. Mepolizumabul este indicat în special pentru tipul de astm eozinofil sever, numit astfel de la celule albe specifice din sânge, reprezentate pe scară largă în inflamația prezentă în astm.(www.lastampa.it – 30 octombrie)/cpaunel/vdraguta