De multă vreme se știe că sfecla roșie conține numeroase ingrediente sănătoase precum vitaminele A, C și complexul B, saponine, potasiu, magneziu, fier, acid folic și substanța vegetală secundară betanină. Acesta din urmă are efecte antiinflamatorii și întărește sistemul imunitar. Cercetătorii au descoperit acum că o peptidă de sfeclă roșie ar putea ajuta, de asemenea, împotriva bolilor neurodegenerative și inflamatorii.
Potrivit unui studiu recent, publicat în „Journal of Natural Products”, cercetătorii de la Universitatea de Medicină (MedUni) din Viena au izolat o peptidă (n.r. – moleculă mică de proteină) din sfeclă roșie, care poate să inhibe o anumită enzimă care este responsabilă pentru descompunerea substanțelor mesager din organism. Datorită structurii sale moleculare deosebit de stabile și a proprietăților farmacologice, această peptidă este potrivită pentru dezvoltarea de ingrediente active pentru anumite boli inflamatorii, cum ar fi bolile neurodegenerative sau autoimune.
Peptida găsită în sfeclă roșie aparține unui grup de molecule pe care plantele le folosesc ca agent chimic de apărare împotriva dăunătorilor, cum ar fi bacteriile, virușii sau insectele.
”Grupul nostru de lucru a fost capabil să definească o multitudine de peptide noi bogate în cisteină, analizând mii de date ale genomului și atribuindu-le filogenetic în regnul plantelor. În acest proces, atenția noastră a fost atrasă de o posibilă funcționare ca așa-numiți ‘inhibitori de protează’. Prin urmare, peptida din sfeclă roșie poate inhiba enzimele care descompun proteinele”, explică Christian Gruber, șeful grupului de lucru științific de la Institutul de farmacologie de la MedUni Viena.
Peptidele de sfeclă roșie blochează în special așa-numita prolil-oligopeptidază (POP), care este implicată în descompunerea hormonilor proteici din organism și care poate astfel activa și dezactiva reacțiile inflamatorii. POP este o țintă mult discutată pentru medicamentele destinate bolilor neurodegenerative și inflamatorii, cum ar fi Alzheimer sau scleroza multiplă.
Acest lucru înseamnă că grupul de peptide pe bază de plante, așa cum se găsește în sfeclă roșie, ar putea furniza un ingredient activ candidat în studiile viitoare pentru a fi utilizat în aceste boli.
Peptida nu se găsește numai în sfecla vegetală. Ea se află și în sucul de sfeclă roșie disponibil comercial, dar în concentrații foarte mici. „Deși sfecla este considerată o legumă foarte sănătoasă, nu ar fi rezonabil să sperăm că demența ar putea fi prevenită prin consumul regulat de sfeclă”, spune farmacologul de la MedUni Viena, care a adăugat că ”peptida apare doar în cantități foarte mici și nu este clar dacă poate fi absorbită ca atare prin tractul gastro-íntestinal”.
Cercetarea grupului Gruber se bazează pe ideea de a folosi planul naturii pentru a dezvolta ingrediente active optimizate. ”Pentru a face acest lucru, căutăm baze de date mari cu informații genetice de la plante și animale, descifrăm noi tipuri de molecule de peptide și examinăm structura acestora, pentru a le aplica apoi farmacologic pe enzime sau pe receptorii celulari (cum ar fi unul dintre principalele clase de medicamente țintă, așa-numiții receptori cuplați cu proteine G) și, în cele din urmă, în modele de boală ”, explică Gruber.
Potrivit studiului, posibilii candidați la medicamente sunt sintetizați chimic, în cele din urmă, ușor modificaţi pe baza planului natural pentru a obține proprietăți farmacologice optimizate. Acest concept pare să aibă succes: în urmă cu câțiva ani, echipa de cercetare a reușit să genereze un medicament candidat T20K pentru scleroză multiplă cu o peptidă vegetală reprodusă sintetic (ciclotidă), care a fost recent investigat cu succes într-un studiu de fază 1 de către compania suedeză Cyxone sub licență de la MedUni Viena și este în prezent pregătit pentru un studiu de fază 2./aionescu (www.heilpraxisnet.de – 31 octombrie)
Ada Ionescu, Rador