În cadrul unei întâlniri, marți, la Ierusalim, cu prim-ministrul român aflat în vizită, Ludovic Orban, premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul Bucureștiului, de-a lungul anilor, în prezentarea în UE a unui „caz sensibil” în numele Israelului.
Referindu-se la încheierea recentă de către Israel a acordurilor de pace, intermediate de SUA, cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Sudan, Netanyahu a spus că aceste țări arabe „evident au o viziune diferită asupra situației… din Orientul Mijlociu, în raport cu unele dintre birocrațiile tradiționale ale UE.” Netanyahu a mai afirmat că Israelul „va continua să aprecieze asistența [României] în a explica în UE schimbarea circumstanțelor din Orientul Mijlociu, care promovează pacea și prosperitatea pentru toți”.
Potrivit Biroului prim-ministrului, Netanyahu a început întâlnirea referindu-se la atacul terorist de luni seară, de la Viena.
„Cu câteva clipe în urmă, am vorbit cu omologul nostru, [cancelarul austriac] Sebastian Kurz, [și] i-am spus că poporul israelian este alături de Austria, la fel ca poporul român și de multe alte popoare, împotriva barbariei terorismului islamist”, a declarat Netanyahu. „Cooperăm… cu serviciile noastre de informații și [în] orice alt mod posibil”.
„Același lucru este valabil și în cazul pandemiei de coronavius”, a continuat el. „Am vorbit ieri cu prietenul meu [prim-ministrul grec] Kyriakos Mitsotakis… pentru a vedea cum putem coopera în privința coronavirusului și, recent, recent… cu omologul nostru [prim-ministrul ceh Andrej Babiš] pentru a vedea din nou cum putem coopera și cum ne putem sprijini reciproc. Același lucru se întâmplă, bineînțeles, și cu România. O prietenie foarte, foarte puternică leagă poporul israelian de poporul român. Avem sute de mii de români care au venit în Israel și sunt un pod uman… „
„Suntem implicați nu numai în trecutul nostru comun, ci și în viitor. Iar viitorul le aparține celor care inovează”, a spus el. „Inovația este cheia asigurării prosperității, siguranței și sănătății oamenilor, în viitor. Și, în acest sens, Israelul și România cooperează în multe domenii: securitatea cibernetică, managementul apei, agricultură, sănătate, spațiu și multe alte domenii.” „Dar cel mai important lucru”, a subliniat el, „este că sectoarele noastre de afaceri, oamenii de afaceri, antreprenorii noștri… cooperează. Și în acest scop semnăm astăzi un tratat privind evitarea dublei impuneri care, din experiența mea, a stimulat întotdeauna comerțul și investițiile într-un mod foarte rapid. Cred că aceasta este o veste foarte bună și pentru România, și pentru Israel.”
ALGEMEINER (SUA) – 4 noiembrie 2020 – JNS.org