La Chișinău, Partidul Democrat a anunţat că se retrage din coaliţia de guvernare după ce va fi învestit viitorul preşedinte al Republicii Moldova. Decizia luată în plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale complică și mai mult situația politică din Republica Moldova, unde se discută tot mai des despre alegeri parlamentare anticipate. Cornel Ciobanu transmite de la Radio Chișinău.
Reporter: Partidul Democrat, aflat din luna martie într-o coaliţie majoritară cu Partidul Socialiștilor, controlat de facto de președintele în exercițiu prorus Igor Dodon, şi-a motivat decizia prin necesitatea de a-i oferi viitorului șef al statului posibilitatea să negocieze cu Parlamentul un nou cabinet de miniștri. PDM se pronunță împotriva alegerilor parlamentare anticipate, soluție pe care însă cel puțin declarativ o agreează majoritatea partidelor politice influente din Republica Moldova.
Parlamentul de la Chișinău nu s-a mai întrunit de aproape două luni, iar în acest context s-a speculat că între partenerii de coaliție există neînțelegeri. Deocamdată nu este clar între cine ar putea să înceapă negocierile pentru formarea unui nou guvern dacă democrații nu-şi vor revizui decizia. PDM și partidele de centru-dreapta nu ar avea oricum suficiente voturi. Formațiunile de centru-dreapta exclud însă o alianță cu socialiștii.
Situația se complică și din cauza faptului că există și două grupuri care conțin aproximativ un sfert din numărul total de deputați care nu sunt acceptați la negocieri de niciunul dintre partidele parlamentare. Ambii candidați la funcția de președinte, Maia Sandu și Igor Dodon, optează pentru alegeri anticipate, doar că Maia Sandu consideră că acest lucru ar trebui să se producă la scurt timp după scrutinul prezidențial, iar Igor Dodon în prima jumătate a anului viitor./apuscasu/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 noiembrie