NATO nu poate rămâne fără arme nucleare, câtă vreme Rusia şi China nu renunţă şi ele la acest tip de armament – a declarat astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Conferinţa anuală a Alianţei pe tema controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă, găzduită de Ministerul român de Externe şi de NATO.
Evenimentul era programat să se desfăşoare la Bucureşti, în luna martie, ca o recunoaştere a profilului ridicat al României în cadrul Alianţei, dar a fost reprogramat în format videoconferinţă din cauza pandemiei de COVID-19.
Reporter – Carmen Gavrilă: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția că armele nucleare au fost reduse cu 90% în ultimii 40 de ani, iar în NATO doar trei aliați au astfel de armament, însă ele oferă garanții de securitate tuturor celorlalți. Jens Stoltenberg a insistat că NATO nu trebuie să își piardă capacitatea de descurajare a adversarilor în materie de armament nuclear.
Jens Stoltenberg: Rusia și China investesc masiv în arsenaluri nucleare sofisticate și diversificate, Coreea de Nord își continuă dezvoltarea nucleară, iar în Iran aparatele centrifuge se învârt din nou. Astfel, perspectivele unei dezarmări nucleare totale par foarte îndepărtate, dar nu înseamnă că nu e important. Trebuie să urmărim în regim de urgență controlul armelor nucleare și dezarmarea, dar trebuie să facem asta într-o manieră echilibrată, pe bază de reciprocitate și în mod verificabil.
Reporter: Şi ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a insistat pe o abordare globală a neproliferării nucleare și a explicat că, din punctul de vedere al României, China ar trebui să participe alături de Rusia și Statele Unite la noul tratat de dezarmare nucleară START. Conferința găzduită de Ministerul român de Externe marchează aniversarea a 50 de ani de la intrarea în vigoare a tratatului privind neproliferarea armelor nucleare și pregătește conferința de evaluare a acestui tratat, programată în august anul viitor./ovidiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 10 noiembrie