Președintele Senatului, social democratul Robert Cazanciuc, spune că decizia politică a partidului este în spiritul referendumului, de a nu avea penali în funcţii publice.
PSD are o altă conducere, o altă decizie politică, iar pe listele pentru parlamentare nu se găsește nici măcar o persoană măcar trimisă în judecată, nu condamnată, sunt explicațiile lui Robert Cazanciuc referitoare la faptul că PSD susține inițiativa „Fără penali în funcții publice”, scrie Mediafax.
„În momentul de față aveți o altă conducere a Partidului Social Democrat, aveți o altă decizie politică, aveți alte liste de parlamentari. Suntem într-o cu totul și cu totul altă situație PSD. Așa cum am făcut și la Camera Deputaților, și la Senat vom vota inițiativa ‘F’. Pe listele parlamentare de azi ale PSD nu se găsește nici măcar o persoană măcar trimisă în judecată, nu condamnată, așa cum cere inițiativa”, spune Robert Cazanciuc.
Social-democratul fusese întrebat de ce în prezent PSD susține inițiativa „Fără penali în funcții publice”, dar în urmă cu trei ani era împotrivă.
„Poate fi discutat (proiectul -n.r.) în plen și fără raport. Decizia liderilor a fost unanimă de a discuta acest proiect și fără raport. Bineînțeles că se poate vota. Dacă această inițiativă va întruni numărul de voturi necesar va merge la CCR pentru examinare de conformitate. Curtea are cinci zile pentru a examina, iar referendumul se poate organiza în ultima duminică a celor 30 de zile prevăzute de Legea referendumului. Parlamentarii PSD vor fi astăzi la vot PSD are 59 de senatori. Ca această inițiativă să treacă are nevoie de 90 de voturi. Așteptăm ca toți colegii noștri să fie prezenți pentru a vota în raport cu declarațiile politice”, adaugă Cazanciuc.
Decizia liderilor grupurilor parlamentare din Senat a fost de a face un plen fizic, nu online.
Chestionat care sunt şansele ca pe 6 decembrie să avem încă un buletin de vot pentru modificarea Constituţiei, Cazanciuc a replicat: „Dacă această iniţiativă astăzi va întruni numărul de voturi necesare, ea va merge la CCR pentru examinare de conformitate în raport cu textul Legii fundamentale. Curtea are 5 zile pentru a examina. Referendumul se poate organiza în ultima duminică a celor 30 de zile prevăzute de Legea referendumului. Parlamentarii PSD vor fi prezenţi la vot. După cum ştiţi PSD are la grupul senatorial 59 de membri. Ca această iniţiativă să treacă are nevoie de 90 de voturi pentru că este o lege constituţională. Aşteptăm ca toţi colegii noştri să fie prezenţi astăzi la plen pentru a vota în acord cu declaraţiile politice asumate până acum. Aştept ca USR să vină astăzi la vot”, transmite News.ro.
Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
După dezbaterile în comisiile reunite, inițiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constituției în 30 de zile.
Autor Eliza Casandra
RFI, 11 noiembrie 2020