Franța comemorează astăzi victimele atacurilor teroriste din 2015 de la Paris. Trei grupuri de extremiști islamiști au ucis 137 de oameni și au rănit peste 400, într-una dintre cele mai sângeroase atrocități pe timp de pace.
O mare adunare cu autorități, rude și supraviețuitori – prevăzută inițial în capitală – a fost anulată din cauza pandemiei, iar ceremoniile vor avea loc în cadru restrâns. Corespondenta noastră amintește că, la cinci ani de la atentatele din Paris, țară este din nou în alertă maximă, în fața extremismului islamist.
Reporter: Daniela Coman – Premierul Jean Castex, însoțit de câțiva miniștri și primărița Parisului, Anne Hidalgo, vor merge să depună flori și să se reculeagă la toate locurile unde teroriștii au lovit în acea seară: în apropierea Stadionului Național, Stade de France, în fața Sălii de concerte Bataclan, precum și lângă cele cinci restaurante, unde oamenii aflați la terase au fost seceraţi de gloanțe.
Atât Bataclan, cât și celelalte localuri nu pot organiza niciun moment de aducere aminte pentru că sunt închise, ca urmare a restricțiilor. Ancheta Parchetului Național Antiterorism a trimis în judecată 20 de persoane pentru care au fost găsite dovezi de implicare în atentatele din 13 noiembrie. Între ele și Salah Abdeslam, singurul membru încă în viață al comandoului criminal. Procesul ar urma să înceapă anul viitor.
La cinci ani de la atentatele de la Paris, amenințarea teroristă se află la un nivel maxim în Franța, în ultimele două luni fiind comise mai multe atacuri islamiste, soldate cu morți și răniți./lalexandrescu/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie