Vama Buzăului este localizată la poalele munţilor Ciucaş, pe partea opusă celei arhicunoscute, cu Cheia şi Muntele Roşu, iar această zonă se întinde de-a lungul râului Dălghiu, care se varsă în râul Buzău. O zonă de un pitoresc deosebit, dar şi foarte ofertantă din punct de vedere turistic, în orice moment al anului, este locul ideal pentru o evadare în mijlocul naturii.
Inaugurată în anul 2008, Rezervația de zimbri de la Vama Buzăului se află undeva în centrul României, locul unde, cândva în istorie, era o vamă între cele două provincii românești – Transilvania și Țara Românească. Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului numără în prezent 23 de exemplare. Pe lângă cei cinci zimbri primiţi în 2008 (două exemplare din Austria, două din Elveţia şi unul din Italia), aceasta a mai primit în anul 2009, din Franţa, încă cinci zimbri, însă numără şi exemplare născute aici. Cerbi, căprioare şi chiar reni împart acelaşi areal cu legendarul animal, protejat în toata Europa, şi care, în condiţii optime, poate ajunge să cântărească şi 900 kilograme.
Dacă doriţi să bifaţi mai multe atracţii turistice, ei bine aflaţi că aveţi de unde alege! Nu departe de aici, la o distanţă de trei kilometri superbi, cu peisaje de vis, se află Cascada Urlătoarea, un mic rai pe pământ, unde nu veţi auzi decât susurul apei şi cântecul melodios al păsărilor. Bineînţeles, cascada are şi o legendă care îi dă numele: sunetul pe care apa îl scoate în cădere seamănă cu un ţipăt, iar localnicii spun că aici au trăit, pe vremuri, vrăjitoare, şi zgomotul ar veni de la ele, care încă mai bântuie zona din jurul cascadei.
Tot în această parte fascinantă a ţării, găsim unul dintre cele mai frumoase baraje pe care le poţi găsi pe meleagurile noastre – Barajul Siriu, ascuns între pădurile Buzăului, şi, la doar 5 kilometri de lacul Siriu, aveţi ocazia de a vizita frumoasa Cascadă Pruncea. Un alt lac pitoresc se găseşte în apropiere – este vorba de Lacul Vulturilor, de origine preglaciară, care se află la altitudinea de 1.420 de metri. Se spune ca acesta este extrem de bogat în păstrăvi.
Sursă inepuizabilă de locaţii pitoreşti care aşteaptă să fie descoperite, România vă va surprinde cu acest loc magic, cu păduri, cascade, ape şi poveşti.
Autor: Luminița Alexandrescu