A stat departe de cinematografie mulți, prea mulți ani. În sfârșit, Sophia Loren a revenit, la vârsta de 83 de ani, pentru a-și emoționa publicul în filmul „Ai toată viața înainte” / „La vita davanti a sé”, în regia fiului ei Edoardo Ponti, singurul care a reușit să o readucă în fața unei camere de filmat și cu care actrița a lucrat deja la debutul lui, în pelicula „Inimi necunoscute” / „Cuori estranei”.
Filmul, pe Netflix din 13 noiembrie, bazat pe romanul cu același nume scris de Romain Gary, spune povestea evreicei Madamei Rosa, o supraviețuitoare a Holocaustului, cu un trecut de prostituată, care încearcă să meargă mai departe în centrul vechi din Bari, unde găzduiește copii cu situații dificile într-o grădiniță pe care a fondat-o. Însă, își va schimba viața când își va face apariția micul Momò (debutantul Ibrahima Gueye), care încearcă mai întâi să o jefuiască la târg și imediat după aceea, la sfatul doctorului Coen, ea va decide să ajute, construind cu el o relație făcută din sprijin, dragoste și descoperire, și depășind prejudecățile și dificultățile vieții.
Mesajul peliculei „Ai toată viața înainte” a vrut să fie exact acesta, explică Sophia Loren: „Să transmită toleranță și iubire, pentru că toți avem dreptul să fim iubiți și ca visurile noastre să se îndeplinească”. Scenariul este scris de Edoardo Ponti și de Ugo Chiti, iar în distribuție joacă și Renato Carpentieri, copilul român Iosif Diego Pirvu, actrița spaniolă Abril Zamora, Massimiliano Rossi și Babak Karim. „Io sì (Seen)”, coloana sonoră originală a filmului, este semnată de Laura Pausini și unii susțin deja că această piesă i-ar putea aduce chiar și o nominalizare la Oscar.
Punerea în scenă pentru cinema a romanului lui Gary, publicat în 1975 și câștigător al premiului Goncourt, nu a fost ușoară, povestește regizorul: „Fiind o carte foarte frumoasă, nu am vrut să omit nici măcar o pagină. Am decis să focalizăm atenția asupra relației de prietenie dintre Madame Rosa și Momò, ceea ce este foarte frumos, sunt două ființe care se aseamănă, în ciuda marilor diferențe”.
Spre deosebire de carte, care își desfășoară acțiunea la Paris, pelicula a fost filmată în Italia: „Aveam nevoie să găsim un oraș care să aibă aceleași caracteristici ca și romanul, deși se afla într-o țară diferită, care să conțină etniii, religii și culturi diferite, care să aibă caracteristicile potrivite din punct de vedere estetic și care să conțină lumina și culorile vieții”. Astfel, după o lungă cercetare, s-a optat pentru Bari./oavram/rcostea
(https://style.corriere.it – 14 noiembrie)