Guvernul român a anunțat închiderea din 2024 a două dintre cele patru mine care mai sunt încă active în Valea Jiului.
Pentru a evita problemele sociale și a facilita eliminarea graduală a cărbunelui, Acordul Verde al Comisiei Europene (CE) are un pachet de sprijin de miliarde de euro: Mecanismul pentru o Tranziție Justă.
Cărbunele încă mai joacă un rol în 108 regiuni ale UE, în sector estimându-se că mai lucrează 240.000 de oameni.
CE a pus deoparte în bugetul UE, pentru următorii șapte ani, aproximativ 40 de miliarde de euro care vor merge direct la regiunile carbonifere în tranziție. Acestora li se vor mai adăuga încă 150 de miliarde de euro din investiții publice și private.
În România, viitorul Văii Jiului s-ar putea afla în alte afaceri, mai sustenabile.
Compania lui Marius Surlea realizează stații de încărcare electrice, de care Europa are mare nevoie. Fostul inginer minier și-a lansat firma cu doar trei angajați, dar acum are 65 și încă se mai extinde.
Know-how-ul tehnologic e bine ancorat în Vale de generații, ceea ce conferă un real avantaj competitiv atât noilor companii inovatoare locale cât și investitorilor străini.
Surlea, director executiv al EuroElectric, explică: „Dezvoltarea companiei noastre s-a bazat pe mâna de lucru calificată din sectorul minier de aici și, pe lângă asta, mulțumită tinerilor care vin de la universitatea locală”.
Pe lângă afacerile sustenabile, mai există planuri în curs de realizare pentru transformarea unor foste situri industriale din Valea Jiului, cum e mina abandonată din Petrila, în atracții turistice majore.
Planurile prevăd o expoziție internațională de artă cu facilități de recreere și un muzeu industrial.
https://www.euronews.com/2020/11/13/romania-moves-away-from-coal-towards-new-sustainable-jobs
Articol de Hans von der Brelie
Traducere: Andrei Suba
EURONEWS (Belgia) – 13 noiembrie