Președintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a catalogat declaraţia Maiei Sandu cu privire la retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din Transnistria și apelul acesteia adresat autorităţilor de la Kiev de a înăspri politica sa față de această regiune drept o greșeală majoră. Amintim că Maia Sandu este candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate din Republica Moldova care a câştigat turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
Abordând acest subiect, într-un interviu acordat publicaţiei „Evropeiskaia Pravda”, Maia Sandu și-a exprimat speranța că ar putea apărea o oportunitate geopolitică pentru reunificarea Transnistriei cu Republica Moldova și pentru o soluționare pașnică a conflictului şi retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din regiune.
„Ea deja afirmă că forțele de menținere a păcii trebuie retrase de urgență de la Nistru, (…) și că ucrainenii ar trebui să exercite presiuni mult mai dure asupra Transnistriei, Donbasului etc. Ce fel de apel este acesta al președintelui ales într-o țară unde conflictul transnistrean este nesoluţionat, într-o țară unde 35%-40% din populație este vorbitoare de limbă rusă? Consider că este o greșeală gravă”, a declarat Dodon, la postul de televiziune NTV Moldova.
Președintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a indicat faptul că majoritatea cetățenilor moldoveni susțin menținerea unor relații bune atât cu Rusia, cât și cu Uniunea Europeană.
Potrivit lui Dodon, politica antirusească va avea efecte devastatoare asupra Republicii Moldova și asupra politicii promovate.
Operaţiunile de menținere a păcii din regiunea transnistreană au început în urmă cu 28 de ani. Transnistria, care are o populaţie de 60% ruşi și ucraineni, a căutat să se separe de Republica Moldova, înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, de teama că Republica Moldova se va reunifica cu România, pe fondul unui val naționalist în creştere.
În anul 1992, autoritățile acestei țări au încercat să rezolve problema cu forța, după care Transnistria a devenit de fapt un teritoriu care nu mai era controlat de autorităţile de la Chișinău.
În momentul de faţă, pacea în zona de conflict este menţinută de un contingent de pace format din 402 militari ruși, 492 de militari transnistreni, 355 de militari moldoveni și zece observatori militari din Ucraina./vdraguta/ilapadat
(www.ria.ru – 21 noiembrie)