După cum ne-am obișnuit de ceva vreme, noul coronavirus continuă să se afle pe prima pagină a ziarelor străine, dar prin vești parcă mai bune, care ne dau speranțe. După companiile americane Pfizer și Moderna, o altă companie farmaceutică, de această dată britanică, anunță descoperirea unui vaccin. Cotidianul britanic The Guardian informează că o companie farmaceutică din Oxford, AstraZeneca, “a anunțat descoperirea unui nou vaccin anti-covid, a cărui eficiență s-ar situa în jurul unui procent de 90%”. După cum era de așteptat, această știre apare în mai toate ziarele importante, ea fiind reluată, printre altele, de ziarele americane The Washington Post sau The Wall Street Journal. Dar precizările cele mai pertinente vin din partea companiei însăși. Iată câteva date de pe pagina web a firmei: “Vaccinul se numește AZD1222 și a avut foarte bune rezultate în Regatul Unit și în Brazilia. Protecția în fața virusului apare după aproximativ 14 zile, în urma administrării a două doze“. “Un nou succes în privința vaccinului anti-COVID-19?”, se întreabă autorul unui articol din revista americană Science. Dar răspunsurile sunt cât se poate de îmbucurătoare. Potrivit celor de la Science, “noul vaccin ar fi mai ușor de distribuit și mai ieftin decât celelalte două vaccinuri apărute până acum, prețul unei doze situându-se între 3 și 4 dolari americani“. Revista amintește că “vaccinul de la Moderna ar putea costa 25 de dolari, dacă nu chiar mai mult”.
A fost sau n-a fost?, ne-am putea întreba la auzul unor vești legate de Arabia Saudită și Israel. Titlul unui articol din ziarul israelian Ha’aretz este clar: “Premierul Netanyahu s-a deplasat în secret în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit și cu secretarul american de stat Mike Pompeo“. Mai mult, ziarul The Times of Israel îl include printre vizitatori și pe șeful Mossadului, faimosul serviciu israelian de informații. În ziarul libanez de limbă engleză The Daily Star putem citi însă că “Arabia Saudită respinge informațiile potrivit cărora prințul moștenitor saudit s-ar fi întâlnit cu premierul Netanyahu“. Întrevederea este însă menționată și în alte ziare străine, precum italianul Corriere della Sera sau francezul Le Monde. Dar Le Monde publică și o declarație ministrului saudit de externe, în care se spune: “Am văzut informații de presă legate de o pretinsă întrevedere între prințul saudit și responsabili israelieni. Nicio întâlnire de acest gen nu a avut loc“.
Și, dacă tot am pomenit ziarul Le Monde, să rămânem în Franța, unde, potrivit aceluiași ziar, ieri (luni) ar fi trebuit să se judece procesul fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, care este acuzat de corupție și de trafic de influență. Le Monde anunță că însă că “procesul a fost amânat până joi, din motive medicale”. Dintr-un alt ziar francez, Le Figaro, aflăm că, “alături de Sarkozy, în instanță ar fi urmat să apară alți doi inculpați, iar amânarea s-a datorat stării de sănătate a unuia dintre ei“. Referindu-se la același subiect, revista L’Obs, fostul Le Nouvel Observateur, comentează caustic: “Potrivit estimărilor noastre, grație drepturilor de autor, conferințelor pe care le ține, prezenței sale plătite la diverse evenimente și dividendelor de la cabinetul său de avocatură, veniturile fostului șef al statului s-ar apropia în acest an de 1 milion de euro. Fără să fi pierdut nimic din stilul său ‘vulcanic’“.
Să nu uităm însă că se apropie sărbătorile de iarnă și, desigur, în condițiile noului coronavirus, ele vor avea un aer mai sobru. În această situație, iată câteva dintre gândurile unor politicieni din țări ale Uniunii Europene. “De Crăciun, fie o să trecem peste un al treilea val de COVID-19, fie o să ne izbim de un al treilea val “, ar fi declarat premierul belgian Alexander de Croo, citat de ziarul La Libre Belgique. După cum aflăm din ziarul Coriere della Sera, în Italia, premierul Giuseppe Conte a subliniat: “Va trebui să ne petrecem sărbătorile într-un mod mai sobru. Marile petreceri, sărutările și îmbrățișările nu vor fi posibile”. Dar, în partidul cancelarului german Angela Merkel, atâta izolare a dus și la disidență. În cotidianul Tagesspiegel, creștin-democratul Friedrich Merz afirmă: “Nu e treaba statului cum ne petrecem Crăciunul, eu și familia mea“.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)