Ludovic Orban: Bună seara! Eu propun să începem şedinţa de guvern. Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, motiv pentru care va trebui să adoptăm astăzi două hotărâri de guvern. Eu vă mărturisesc că nu îmi aduc aminte de vreun alt an în care să existe probleme cu plata salariilor pentru angajaţii din Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului din subordinea Consiliilor Judeţene. Nu ştiu cum şi-au bugetat aceste cheltuieli, cum au fost alocările de la bugetul de stat, cert este că în mai multe judeţe, cred că aproximativ 30 de judeţe, este o situaţia cricită, în care Consiliile Judeţene, preşedinţii de Consilii Judeţene reclamă că au rămas fără bani pentru plata drepturilor salariale. Ca atare, va trebui să adoptăm astăzi o hotărâre de guvern de alocare din Fondul de Rezervă a sumelor de bani necesare pentru plata salariilor pe luna octombrie pentru acele Consilii Judeţene care reclamă absenţa banilor, urmând ca pe noiembrie şi pe decembrie să facem o analiză foarte serioasă a modului în care şi-au construit bugetul, a resurselor efective alocate şi, de asemenea, a obligaţiilor de plată din partea bugetului de stat, astfel încât să ne asigurăm că toţi angajaţii vor primi salariile până la sfârşitul anului, dar aici va trebui să avem grijă în construcţia bugetului pe anul viitor, astfel încât să nu mai permitem să se ajungă într-o astfel de situaţie. Probabil, din cauza faptului că a fost an electoral, foarte mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene nu au respectat disciplina în construcţia bugetară şi nu au alocat sumele suficiente pentru cheltuielile de personal, cheltuind banii pe alte tipuri de cheltuieli şi au rămas fără bani. Sigur, obligaţia noastră este să ne asigurăm că aceşti angajaţi îşi vor putea primi salariile. De asemenea, ne confruntăm cu o altă situaţie, şi şi aici am solicitat Ministerului Dezvoltării, prefecţilor să ceară primăriilor situaţia cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi a salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, pentru că am primit semnale din teritoriu că există întârzieri la plată atât în privinţa indemnizaţiilor, cât şi în privinţa salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, şi şi aici va trebui să adoptăm o hotărâre de guvern astfel încât să putem să fim siguri că alocăm nişte bani astfel încât toate aceste persoane, toţi aceşti cetăţeni să beneficieze de sumele cuvenite, în conformitate cu prevederile legale. Am discutat cu domnul ministru de finanţe privitor la schema Agro Invest de garantare a creditelor pentru companiile din agricultură. Domnule ministru suntem pregătiți cu actul normativ?
Florin Cîţu: Da, domnule prim-ministru suntem pregătiţi, astăzi, în primă lectură. E important că această schemă va avea un plafon de garanţii de un miliard de lei şi este în aceleaşi principii pe care le avem la IMM INVEST.
Ludovic Orban: Pe principiul IMM INVEST.
Florin Cîţu: Corect. Dar, totuşi, sunt câteva lucruri specifice sectorului agricol.
Ludovic Orban: Aici trebuie să oferim garanții pentru finanţare astfel încât să eliminăm dependenţa pe care o au fermierii de tipul de creditare care este îndeobşte utilizat şi care într-un fel îi obligă să vândă la recoltare, adică în momentul cel mai prost al pieţei, când este ofera cea mai mare la o cerere care este menținută în mod deliberat la un nivel./atataru
Florin Cîțu: Astăzi vom prezenta /…/
Ludovic Orban: Și aici trebuie gândită schema. Deci, suntem pregătiți cu actul normativ.
Florin Cîțu: Da.
Ludovic Orban: Domnule ministru Tătaru, știți că am avut negocieri cu SANITAS, cu Sindicatul Solidaritatea, cu Sindicatul Angajaților din Ambulanțe și au rezultat o serie de concluzii care trebuie transpuse într-un proiect de act normativ. Suntem pregătiți?
Nelu Tătaru: Da, suntem pregătiți, avem și o hotărâre de guvern și o ordonanță. Din discuțiile pe care le-am avut cu Ministerul Finanțelor am preluat observațiile și acel spor de 25% pe care l-am discutat și negociat cu Sindicatul Ambulanța se va alinia sau se va completa cu cel de 55% pe care îl aveau și vor avea un spor de 80% în acest moment.
Ludovic Orban: Adică, practic, 55 și cu 25, 80%…
Nelu Tătaru: 80%, vor avea un spor de 80%.
Ludovic Orban: Pentru sistemul ambulanței și pentru medicii de familie, știți că am avut discuția cu asociații, trebuie renunțat la sistemul acela de penalizare, care e neuzual și, într-un fel, i-a deranjat pe medicii de familie.
Nelu Tătaru: Da, am avut din discuțiile cu dânșii și am și ajuns la un consens, în care la unii nerespectarea contractului este un avertisment, apoi un 5%, apoi un 10% la a treia abatere.
Ludovic Orban: În ceea ce privește strategia de vaccinare, suntem pregătiți?
Nelu Tătaru: Suntem pregătiți, avem și o hotărâre de guvern cu strategia de vaccinare, pe care o s-o ridicăm pe lista suplimentară.
Ludovic Orban: Mulțumesc.
Nelu Tătaru: Mulțumesc și eu.
Realizator: Domnule ministru Popescu.
Virgil Popescu: Da, domnule prim-ministru.
Ludovic Orban: Știți că avem de pregătit un act normativ.
Virgil Popescu: Da, este vorba de ordonanța pentru ajutorul de stat pentru domeniul HoReCa, este în primă lectură, așa cum am promis la întâlnirea cu dânșii, este vorba de un ajutor de stat de 20%, care se calculează pe pierderea cifrei de afaceri aferentă anului 2020 vizavi de anul 2019. Practic, ajutăm companiile, toate companiile, indiferent de mărimea lor, din domeniul HoReCa cu un ajutor de stat calculat procentual, la diferența între cifra de afaceri a anului 2020 față de 2019. E un ajutor așteptat de întregul domeniu HoReCa și cred că, cu acest ajutor, în anul 2021 își vor reveni. Mai avem pentru HoReCa în primă lectură, de asemenea, prorogarea valabilității voucherelor de vacanță care expiră anul acesta în 31 decembrie, cele care au fost trimise, până la 31 decembrie 2021 și a celor care au fost emise în 2019…
Ludovic Orban: Adică se prelungește valabilitatea cu încă un an de zile…
Virgil Popescu: Valabilitatea, da, încă un an de zile.
Ludovic Orban: … a voucherelor de vacanță.
Virgil Popescu: Și mai aveam cele emise în 2019 pe care le-am prelungit până în mai 2021, le ducem tot până în 2021, în așa fel în cursul anului 2021, când sperăm toți cu vaccinul să treacă această pandemie, să existe practic vouchere care pot fi folosite, introduse în circuitul economic.
Ludovic Orban: Mulțumesc. Doamna ministru Alexandru, ne bucurăm să vă vedem, chiar și online.
Violeta Alexandru: Și eu. Bună seara!
Ludovic Orban: Privitor la modificările Kurzarbeit și la prelungirea valabilității măsurii șomajului tehnic și a programului flexibil de muncă, suntem pregătiți cu proiectul de act normativ?
Violeta Alexandru: Sper să mă auziți, domnule prim-ministru. Bună seara! Bună seara, stimați colegi!
Ludovic Orban: Vă auzim bine.
Violeta Alexandru: Pentru șomajul tehnic, pentru prelungirea șomajului tehnic prevederea este inclusă într-o ordonanță de urgență unde venim și cu niște completări așteptate de mediul privat și discutate cu acesta, cu precizarea că nu avem încă avizul Consiliului Legislativ, pentru că procedura de avizare a durat mult. Pentru prelungirea măsurii programului flexibil, așa-numitul Kurzarbeit, acolo venim cu o /hotărâre de guvern/ în primă lectură, urmând să avem și acolo punctul de vedere, avizul Consiliului Legislativ și să îl adoptăm /săptămâna viitoare/. Cele două acte normative sunt pregătite, le voi prezenta la momentul oportun.
Ludovic Orban: Mulțumesc. De asemenea, să includeți și flexibilizarea un pic a schemei de program de muncă flexibilă. Da? Când veniți cu proiect de act normativ…
Violeta Alexandru: Vom discuta, domnule premier, da, desigur, /vom lua în considerare/. Puțin mai târziu în agendă vom discuta, bineînțeles că vom ține cont de /…/ mediului de afaceri.
Ludovic Orban: Bine, mulțumesc. Să trecem la ordinea de zi. De fapt, dacă aveți alte acte normative pe ordinea de zi suplimentară. O luăm de la cancelar, care a ridicat mâna./asalar/atataru
Ionel Dancă: Bună seara, domnule prim-ministru! Vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară a ședinței de guvern a proiectului de hotărâre a guvernului privind aprobarea licenței de dare în administrare numărul 21432/2018 a activității miniere de exploatare a apei minerale terapeutice în perimetrul Vizantea – Mănăstireasca, județul Vrancea, încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și comuna Vizantea Livezi.
Ludovic Orban: De acord. Domnul ministru Virgil Popescu.
Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe lista suplimentară, la secțiunea Confidențial, a două memorandumuri, primul memorandum cu tema Aprobarea semnării acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearoelectrice de la CN Cernavodă în sectorul energiei nucleare civile din România, în conformitate cu prevederile Articolului 103 din Tratatul Euratom, la secțiunea Confidențial, și mai avem, tot la secțiunea Confidențial, Memorandumul cu privire la acordarea unei garanții de stat societății Avioane Craiova de către Ministerul Finanțelor Publice.
Ludovic Orban: De acord cu amândouă memorandumuri și, de asemenea, introducem pe ordinea de zi proiectul sau este prezent pe ordinea de zi normală. Mulțumesc./lbadiu/atataru