Politicienii de la București nu o dată au criticat implicarea omului de afaceri
În prezent, George Soros nu are nicio miză în România, deoarece a câștigat lupta ideologică, a afirmat analistul politic român, Bogdan Duca, potrivit căruia toate cele trei partide mari urmăresc linia progresistă. Politologul s-a referit și la faptul că cei care îl critică pe George Soros, respectiv organizațiile controlate de acesta, sunt imediat stigmatizați.
George Soros are propriul său partid în România, și anume: alianța politică Uniunea Salvați România și Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (USR-PLUS), a declarat ziarului ungar ”Magyar Nemzet” politologul Bogdan Duca. În opinia sa, ideologia progresistă a acestui partid este identică cu ideologia soroșistă. La întrebarea privind influența miliardarului american în România, Bogdan Duca a spus că oamenii lui Soros pot fi deja recunoscuți în partidele politice, de exemplu în Partidul Național Liberal (PNL), aflat la guvernare, care din 2014 s-a apropiat mai mult de ideologia progresiștilor. Organizațiile societății civile formate după 2012 – care sunt controlate în marea lor majoritate de organizații neguvernamentale care au legături sau rădăcini soroșiste – au asigurat o pătură de conducere partidelor de dreapta din România.
Ziarul ungar ”Magyar Nemzet” l-a întrebat pe Bogdan Duca, dacă se simte influența lui Soros în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. ”Este greu să dai un răspuns ferm la această întrebare. După alegerile pentru Parlamentul European din 2019, disputa privind progresul vs suveranitate nu a mai fost un element caracteristic al alegerilor prezidențiale și al alegerilor locale. Arestarea președintelui Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, și domesticirea, îmblânzirea PSD-ului au pus capăt tuturor opozițiilor suveraniste.Astfel nu putem vorbi de amestecul miliardarului, deoarece nu există nicio miză pentru Soros. El a câștigat lupta ideologică. Fiecare dintre partidele mari, respectiv USR-PLUS, PNL și PSD joacă cartea progresistă , a mai spus Bogdan Duca.
Potrivit politicianului constățean, Soros ar pierde, în mod cert, o competiție de popularitate în rândul opiniei publice românești. ”Dar exisă ceva interesant: soroșismul se folosește de antipatia manifestată față de miliardar. Liviu Dragnea și în general politicienii care au criticat influența lui Soros în România, au fost prezentați drept adepții teoriilor conspiraționiste, ca persoane cu deficiență intelectuală, care cred în poveștile precum lumea este condusă de lideri bogați. Dacă te consideri un intelectual, nu este, pur și simplu, sănătos să îl critici pe Soros, să analizezi influența sa. Dacă procedez astfel, de îndată ești stigmatizat, ești asemănat cu adepții diferitelor teorii demente”, a declarat analistul. Bogdan Duca a mai menționat: Societatea românească este prea puțin sau deloc informată în legătură cu strategiile de apărare aplicate de diferite guverne împotriva ideologiei miliardarului american, respectiv împotriva influenței ortăvitoare a rețelei ONG-urilor controlate de Soros.
Așa cum a relatat recent și ziarul ”Magyar Nemzet”, Dănuț Pop, președinte al Partidului Ecologist Român – care s-a consolidat datorită unor politicieni cunoscuți care au plecat din PSD – a solicitat, printr-un comunicat, expulzarea lui Geroge Soros din România. Președintele partidului neparlamentar a pledat, în același timp, și pentru examinarea acelor organizații care au primit sprijin material de la miliardarul american. Soros revine din când în când în agenda politică de la București. În urmă cu doi ani, Darius Vâlcov, consilierul premierului din aceea perioadă, Viorica Dăncilă, a declarat: Fostul premier Dacian Cioloș – care înainte de alegerile parlamentare din 2016, câștigate de PSD, a condus timp de un an România în fruntea unui guvern tehnocrat – este omul miliardarului american. Consilierul premierului a spus că pentru Soros România este o firmă și dorește să pună în practică interesele sale de afaceri din România, așa cum a procedat și în cazul Facebook, care l-a acuzat cu manipulare pentru diminuarea valorii acțiunilor portalului de socializare.
În 2017, Liviu Dragnea, președintele PSD, partid care atunci era principala forță a Guvernului de la București, a pus în vedere supunerea unor controale ale organizațiilor societății civile considerate în România drept organizații de utilitate publică. Politicianul l-a criticat pe Geroge Soros și organizațiile finanțate de acesta. ”Acest om, care poate a înființat diferite organizații în România chiar din anii 1990, a finanțat doar răul: acțiunile finanțate de el nu au fost niciodată în beneficiul României”,a afirmat Liviu Dragnea. În cadul unui interviu realizat în urmă cu trei ani, fostul premier Victor Ponta a declarat, reacționând la remarca că unii susțin că rețeaua de tip Soros a avut, direct sau indirect, un rol în demitera sa, că: ”Sunt semnale în acest sens”.
MAGYAR NEMZET (Ungaria), 29 noiembrie 2020
Traducerea: Rozália Gănciulescu