Criza coronavirusului, noile episoade ale tensiunilor dintre SUA și China dar și situația politică de la Chișinău în urma alegerilor prezidențiale se află în atenția presei internaționale. În contextul în care la nivel mondial s-au înregistrat peste 65 de milioane de cazuri de îmbolnăvire iar numărul deceselor cauzate de pandemia de coronavirus a depășit 1,5 milioane, presa internațională urmărește măsurile pe care le iau țările pentru a limita numărul îmbolnăvirilor dar și eforturile depuse pentru începerea cât mai rapidă a procesului de vaccinare. Italia și Statele Unite au anunțat că au înregistrat cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei, 993 în Peninsulă, respectiv 3.157 în America, informează Reuters. Grecia a anunțat că menține lockdown-ul până pe 14 decembrie, în contextul în care se înregistrează o scădere ușoară a numărul de îmbolnăviri însă într-un ritm mai lent decât cel preconizat de autorități, scrie To Vima. Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că presiunea pe multe spitale din Grecia este în continuare mare și, de aceea, nu poate fi reluată deocamdată activitatea economică la întreaga capacitate. Un eventual anunț privind ridicarea graduală a restricțiilor ar putea fi făcut săptămâna viitoare de premier, mai scrie To Vima. Și Italia anunță că menține restricțiile, președintele țării semnând decretul privind interzicerea circulației între regiuni în perioada sărbătorilor, scrie RAI News. Astfel, italienii nu vor avea voie să se deplaseze dintr-o regiune în alta în intervalul 21 decembrie – 6 ianuarie și, în plus, se menține interdicția de a ieși din casă noaptea după ora 22.00. Restricții se mențin în perioada sărbătorilor de iarnă și în Germania, Franța și Italia, care iau în calcul să țină închise stațiunile de schi în luna decembrie. În schimb, deși înregistrează „cifre în continuare îngrijorătoare”, după cum spune ministrul sănătății, Elveția este decisă să nu își închidă pârtiile, informează The Guardian. Urmărind și eforturile internaționale pentru începerea procesului de vaccinare, publicația citată amintește că după Marea Britanie, care ar putea începe imunizarea în câteva zile, și autoritățile din Statele Unite discută la jumătatea acestei luni autorizarea vaccinurilor produse de Pfizer și Moderna. Între timp, președintele Rusiei a dat undă verde vaccinării voluntare în masă, începând de săptămâna viitoare. Belgia a anunțat deja că începe vaccinarea pe 5 ianuarie, scrie La Libre Belgique, iar Polonia a comandat 45 de milioane de doze de vaccin de la mai multe companii producătoare pentru a putea demara imunizarea în februarie, notează agenția poloneză PAP. Italia anunță că primele doze de vaccin vor sosi în țară spre sfârșitul lunii ianuarie, precizează ministrul sănătății, citat de La Stampa.
Relațiile deja încordate dintre Statele Unite și China cunosc un nou episod tensionat prin decizia administrației americane de a limita intrarea membrilor Partidului Comunist Chinez pe teritoriul SUA, arată The New York Times. Aceste noi restricții limitează la o lună durata vizelor pentru membrii PCC şi familiile lor şi, în plus, nu le mai este permisă decât o singură intrare în ţară, potrivit ziarului. „Timp de decenii, am permis PCC un acces liber şi fără piedici în instituțiile şi întreprinderile americane, în vreme ce aceleaşi privilegii nu au fost niciodată extinse liber la cetăţenii Statelor Unite în China”, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de stat, citat de The New York Times. În replică, un responsabil al ministerului de Externe de la Beijing, citat de ziarul guvernamental chinezesc Global Times, a condamnat decizia Statelor Unite drept „o represiune politică împotriva Chinei din partea unor forțe extremiste anti-chinezești, pe baza unor neînțelegeri ideologice”. „Tensiunile sunt puternice între cele mai mari două economii mondiale în mai multe domenii, ele adoptând măsuri care restrâng călătoriile de ambele părţi. Autorităţile chineze au expulzat în acest an 15 jurnaliști americani de la mai multe ziare mari”, comentează La Libre Belgique. Potrivit serviciilor secrete americane, citate de La Stampa, „China a luat în vizor echipa lui Biden”. „Beijingul și-a intensificat eforturile pentru a influența următoarea administrație americană, iar agenții chinezi iau deja în vizor personalul președintelui ales Joe Biden, inclusiv pe cele mai apropiate persoane de echipa sa, a declarat William Evanina, șeful contraspionajului din National Intelligence, în timpul unei discuții la Institutul Aspen. În același sediu, John Demers, șeful Diviziei de Securitate Națională a Departamentului de Justiție, a relatat că sute de cercetători chinezi care au legături cu forțe armate din țara lor au fost identificați de FBI”, arată La Stampa.
Presa continuă să urmărească și actualitatea din Republica Moldova, după recenta victorie a Maiei Sandu la alegerile pentru funcția supremă în stat. Ziarul Timpul de la Chișinău scrie că Serviciul de Informații și Securitate a fost scos de sub controlul președintelui și trecut sub cel al Parlamentului, în principal cu voturile alianței PSRM-Șor. Potrivit publicației Info Prim Neo, în centrul capitalei au avut loc proteste, la care a participat inclusiv președintele ales, Maia Sandu. Ea a acuzat votul din Parlament pe tema SIS, arătând că „deputații loiali lui Dodon și Șor încearcă să arunce la gunoi votul oamenilor, prin reducerea atribuțiilor președintelui țării”. „Măsura de a o împiedica pe președinta fostei republici sovietice să dețină controlul asupra puternicului aparat de securitate a statului a fost propusă de socialiștii de guvernământ. Aceasta a fost aprobată cu 51 de voturi ‘Pentru’ în Parlamentul cu 101 locuri”, scrie ABC News din Statele Unite. „Dodon a menținut cu Rusia legături strânse, care datează din epoca sovietică, și a fost favoritul în alegeri al actualului președinte rus Vladimir Putin. Mișcarea sa de a o lăsa pe Sandu fără control asupra securității de stat este văzută ca o încercare de a-și menține influența în ciuda pierderii alegerilor”, comentează postul american de televiziune.
(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)