Premieră absolută la Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii Un câine, o javră și un copil de Sidonia Drăguşanu
Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii prezintă, în premieră absolută, spectacolul radiofonic: Un câine, o javră și un copil de Sidonia Drăguşanu, Dramatizarea şi regia artistică: Mihnea Chelaru. Interpretează Daniela Ioniţă Marcu. Muzica originală: George Marcu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Sound design: Mihnea Chelaru
Spectacolul se va difuza duminică, 13 decembrie, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.
Sidonia Drăguşanu a debutat ca romancier în urma unui concurs organizat de Editura Cugetarea, la care a participat alături de alţi şaizeci de autori (unii consacraţi) şi a obţinut cu emoţionantele pagini din „Într-o gară mică” premiul pentru „Cel mai frumos roman de adolescenţă“. În anii ce au urmat, a devenit o prezenţă activă şi pregnantă în literatură, publicând romane şi nuvele cu mare succes de public, iar după război a scris puternice texte dramatice, cărţi de poveşti, dar a susţinut şi o intensă activitate publicistică în ziarele şi revistele vremii, a colaborat cu Radioul şi Televiziunea, semnând scenete, scenarii radiofonice, realizând emisiuni pe teme feminine sau susţinând conferințe.
Poveştile pentru copii ale Sidoniei Drăguşanu, deşi publicate acum mai bine de 70 de ani, se dovedesc mai actuale ca oricând. Personajele ei sunt vesele și tonice, invitându-i pe cei mici într-o fascinantă aventură a descoperirii și explorării universului apropiat, dându-le totodată ocazia să prețuiască cele mai frumoase calități umane – generozitatea, corectitudinea, dreptatea, răsplata binelui făcut.
Teatrul Național Radiofonic a cuprins în repertoriul său un număr semnificativ de spectacole radiofonice, inspirate din basmele reputatei scriitoare, în interpretarea unor nume sonore ale scenei contemporane. Cea mai recentă premieră a acestei serii, intitulată Un câine, o javră și un copil, vă invită la un veritabil recital sustinut de binecunoscuta actriță Daniela Ioniță Marcu, sub bagheta regizorului Mihnea Chelaru, care semnează și dramatizarea dar si sound design-ul spectacolului. Muzica originală este semnată de reputatul compozitor George Marcu, care a realizat coloana sonoră a zeci de spectacole la Radio şi pe scenă, în peste cinci decenii de carieră. Echipa de realizatori ai spectacolului radiofonic este completată de Janina Dicu, regizor de studio și Florin Bădic, regia de montaj.
Coordonator de proiect: Irina Soare.
„Fuga” de Mihail Bulgakov – un spectacol-eveniment, în premieră la Teatrul Naţional Radiofonic
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, în perioada 14 – 17 decembrie, de la ora 23:05, la Radio România Actualități, un spectacol-eveniment: „Fuga” de Mihail Bulgakov. Traducerea: Maria Dinescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuție: Marius Bodochi, Marius Stănescu, Șerban Pavlu, Rodica Mandache, Mihai Constantin, Gelu Nițu, Nicoleta Lefter, Dan Aștilean, Andrei Sabău, Florentina Țilea, Gavril Pătru, Marian Lepădatu, Daniel Badale, Ionuț Grama, Lucian Ionescu, Ionuț Vișan, Cezar Antal, Marcela Motoc, Ruxandra Maniu, Răzvan Popa, Daniel Tudorică, Maria Magdalena Pisaltu, Domnica Țundrea, Patricia Prundea, George Rotaru, Răzvan Bratu, Vlad Ciubotaru, Gabriel Gheorghiu, Emanuel Varga. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.
Spectacolul „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia Dianei Mihailopol, reprezintă, fără îndoială, un adevărat eveniment artistic, o producţie sonoră expresivă şi cuceritoare, izbutind să redea o lume de mare bogăţie simbolică şi imagistică, o arhitectură complexă, o ţesătură de fapte, idei şi sentimente, amestec de realitate şi elemente onirice, de satiră necruţătoare şi tot atâta tristeţe, de fantezie şi luciditate.
Traducerea piesei „Fuga”, realizată de către regretata Maria Dinescu, a reușit să surprindă insolitul creației bulgakoviene, acel echilibru atât de fragil al stărilor de spirit, forța și totodată fragilitatea personajelor, paradoxurile sclipitoare, dialogul având intensitate, energie și putere evocatoare. Piesa este foarte amplă, elaborată în opt tablouri sau, cum le denumeşte autorul, „opt vise”, care au dat naştere unor secvenţe sonore bogate şi încărcate de semnificaţii, unor dezvoltări radiofonice rafinate şi sugestive.
Interesul istoric pentru acest text, interzis de către puterea sovietică în 1929, a fost dublat, fără îndoială, de atracția pentru universul bulgakovian, care, în cazul regizoarei Diana Mihailopol, s-a manifestat și atunci când a montat, la Radio, „Două nuvele de Mihail Bulgakov” – „Ştergarul cu cocoş” şi „Beregata de oţel”, în traducerea lui Emil Iordache și în dramatizarea proprie, producție care a fost distinsă ulterior cu Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anului 2013.
În spectacolul radiofonic „Fuga” de Mihail Bulgakov, viziunea regizorală a Dianei Mihailopol accentuează teatralitatea unui univers bizar și contradicțiile unui moment istoric complicat: Războiul Civil Rus și haosul care i-a urmat, determinându-i pe toți să „fugă”: de inamici, de consecințele propriilor fapte și adesea și de ei înșiși. Spectacolul ridică întrebări fundamentale, legate de raporturile omului cu puterea, cu istoria, cu societatea, de vina individuală și colectivă, de psihologia ființei umane în situații de criză.
Actorii individualizează excelent personajele, tipologii diferite, perfect întruchipate; mecanismele psihologice se desfășoară la vedere, energia jocului împinge acțiunea, colorează emoționant sau fantastic sau grotesc momentele piesei. Se poate spune că Diana Mihailopol a alcătuit o distribuție ideală și suntem convinși că ascultătorii vor reține aceste personaje memorabile, înfățișate publicului în adevărate recitaluri actoricești.
Forma modernă a spectacolului se datorează, fără îndoială, și amalgamului auditiv ce învăluie cele opt „vise” ale lui Mihail Bulgakov. Coloana sonoră semnată de către ing. Mirela Georgescu și regia muzicală a Patriciei Prundea ne poartă din atmosfera cu ecou de mănăstire în biroul auster al Serviciului de contrainformații, de la bâlciul din Constantinopol în mediul parizian. Sublinierile sonore, comentariul muzical, trecerile extraordinare potențează dialogul și stările personajelor, amplifică plasticitatea acestui univers, iar elementul fantastic al dezvoltărilor onirice se ivește subtil, dintr-o compoziție auditivă minuțios alcătuită, în cele mai mici detalii.
Spectacolul „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia Dianei Mihailopol, reprezintă nu doar o binevenită restituire culturală, titlul nefiind montat, până acum, la Radio, ci şi un prilej de a explora, prin mijloace sonore, un teritoriu spiritual fascinant.