Inaugurarea primului centru de cercetare a muzicilor de secol XIX din centrul și estul Europei la UNMB

Inaugurarea la mijlocul lunii decembrie 2020 a Centrului de studii asupra muzicilor secolului al XIX-lea/ Centre for Nineteenth-Century Music Studies (CNCMS) la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti este un eveniment care concretizează fizic şi on line rezultatul unor luni de muncă susținută, coordonată de muzicologul Nicolae Gheorghiță, prorector cu cercetarea și relațiile internaționale și director al Direcției de Cercetare, Inovare și Informare (DCII) din UNMB.

În timpuri tulburi în care întreaga lume artistică și academică se confruntă cu mari dificultăți, cu adaptări și reinventări, CNCMS își propune să contribuie cu un mic pas la consolidarea comunității internaționale de cercetare, prin inițierea și susținerea unor colaborări științifice și educaționale de mare valoare pentru domeniul muzical.

Centrul (https://unmb.ro/cncms) pune la dispoziția membrilor, partenerilor și colaboratorilor, cursanților și comunității academice a UNMB un fond digital de carte, partitură și manuscrise și o bază de date bibliografică ce cuprinde peste 6000 de titluri și documente de referință pentru cultura muzicală românească și internațională pe secolul al XIX-lea.

Centrul de studii asupra muzicilor secolului al XIX-lea (CNCMS) este o unitate de cercetare-dezvoltare de profil creată prin proiect FDI în anul 2020, cu scopul dezvoltării capacității de cercetare a Școlii Doctorale și a Direcției de Cercetare, Inovare și Informare (DCII) din cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

În numai 8 luni, s-au pus bazele unei platforme instituționale care promovează cercetarea de vârf din domeniul muzical și al studiilor conexe, axată pe secolul al XIX-lea, prin cooperarea științifică și educațională cu parteneri din țară și din străinătate.

 Inițiativa CNCMS a luat naștere pentru a aduce partea noastră de Europă la standardele de cercetare în domeniu din occident: nicio universitate sau unitate de cercetare din centrul și răsăritul Europei (inclusiv România) nu avea un centru axat pe studierea muzicilor secolului al XIX-lea. Singurul consorțiu de acest tip în Europa este inițiat de Durham University, iar parteneriatul include alte 5 instituții: Centre d’Histoire du XIX siècle (Sorbonne), University of Birmingham, Aarhus University – Danemarca, McGill University – Canada și Monash University – Australia. În noiembrie 2019, directorul consorțiului, prof. Bennett Zon, a fost prezent la conferința organizată de UNMB, Elites and their musics, iar în urma acesteiaUNMB (rector prof. dr. univ. Diana Moş) a fost invitată să adere, începând cu anul 2020, la consorțiul celor 6 universități ce studiază muzicile secolului al XIX-leaCNCMS este organismul care ne facilitează accesul către acest important orizont de cercetare.

Proiectele derulate de UNMB în ultimii trei ani și, în mod special, cele două congrese de muzicologie și etnomuzicologie organizate de DCII și Școala Doctorală în toamna anului trecut (Musical and cultural osmoses in the Balkans – www.ims2019bucharest.roElites and their musics. Music and Music-Making in the 19th-Century South-Eastern Europe Salons, proiect finanțat prin CNFIS-FDl), precum și numeroasele dezbateri tematice cu cei peste 180 de specialiști prezenți la evenimente, provenind din 23 de țări, au evidențiat necesitatea stringentă a înființării CNCMS în această parte a Europei.