Capitala românească profită de reticența guvernelor naționale de a discuta problema securității cibernetice la Bruxelles
Săptămâna trecută, Bucureștiul a câștigat cursa dipustată de șapte orașe europene pentru a găzdui un nou centru de cercetare științifică al UE în sfera securității cibernetice. Cu cele 15 voturi obținute, capitala României a învins Bruxelles, München, Vilnius, Varșovia, Luxemburg și Lyon, într-un vot al miniștrilor de externe ai UE, miercurea trecută. Inițial se intenționa ca așa-numitul Centru european pentru competența în securitate cibernetică să aibă sediul la Bruxelles, dar lupta pentru putere dintre Comisia Europeană și statele membre a dat o șansă altor orașe, scrie Politico.
Potrivit publicației, Bucureștiul are cinci avantaje clare datorită cărora a câștigat găzduirea centrului, care va aloca anual miliarde de euro în finanțare științifică pentru introducerea celor mai noi tehnologii pentru securitate cibernetică, startup-uri, întreprinderi mici și mijlocii, consolidarea securității rețelelor în UE și „reducerea deficitului de competențe în materie de securitate cibernetică” în Uniune.
Competențe IT bune
Potrivit Politico, România construiește cu succes un brand în UE, ca țară cu cunoștințe tehnice, cu o capacitate de securitate cibernetică bine dezvoltată, pe care guvernul a susținut-o în ultimii ani. Publicația mai arată că România este pe locul trei în Europa în ceea ce privește femeile angajate din sectorul IT și are acces la internet de bandă largă de calitate.
Bucureștiul nu este Bruxelles
Discuția despre securitatea cibernetică a devenit un subiect dureros pentru guvernele din UE, atunci când vine vorba de acordarea de putere și suveranitate în domenii precum securitatea națională, menționează Politico. Astfel, planurile inițiale pentru deschiderea centrului de securitate cibernetică în capitala belgiană s-au confruntat cu o rezistență mare și au condus la prelungirea negocierilor. Capitala României a învins Bruxelles-ul cu doar trei voturi și datorită unei campanii a diplomaților săi de a nu se concentra toate deciziile UE la Bruxelles.
Nu există nicio agenție europeană în București
Bucureștiul a fost un candidat pentru a găzdui ambele agenții europene, care au trebuit să părăsească Londra după votul Brexit. În cele din urmă, Agenția Europeană a Medicamentului a mers la Amsterdam, iar Autoritatea Bancară Europeană a mers la Paris. Acest lucru a creat și tensiuni între membrii UE mai în vechi și mai bogați și statele membre din Europa Centrală și de Est, care s-au simțit neglijate de Uniune. Alegerea Bucureștiului este și o ramură de măslin pentru Centru, notează publicația. Centrul de securitate cibernetică nu este o agenție oficială europeană, dar va crea aproximativ 80 de locuri de muncă cu înaltă calificare și este un semn clar că UE recunoaște capacitatea IT a României.
Securitate cibernetică consolidată
România susține că și-a intensificat securitatea cibernetică în ultimii ani. Este, de asemenea, una dintre puținele țări din UE care introduce reguli mai stricte pentru telecomunicațiile sale, menite să reducă dependența de tehnologia chineză 5G, și prima din UE care semnează un memorandum de înțelegere cu administrația lui Donald Trump pentru a elimina „riscurile ridicate” ale unor companii chineze ca Huawei din rețelele naționale 5G. Gigantul chinez a amenințat chiar că va contesta noile legi ale României în instanță.
Bucureștiul e mai ieftin decât Bruxelles-ul
Nu în ultimul rând, unul dintre anunțurile pe care București le-a făcut în candidatura sa este că este o „destinație modestă”, unde viața este ieftină. Pentru clădirea noului centru de competențe, Guvernul României a oferit la alegere o vilă neoclasică restaurată, o clădire modernă de birouri și o clădire cu 8 etaje construită între cele două războaie mondiale. (KAPITAL)
Traducerea: Mirela Petrescu
KAPITAL (Bulgaria) – 15 decembrie