Astăzi, 16 decembrie, este ziua națională a Republicii Kazahstan, care în urmă cu 29 de ani, a renunțat la statutul de țară membră a Uniunii Sovietice şi şi-a proclamat independența. Este o zi importantă pentru kazahi care au schimbat, astfel, cursul istoriei și cărora le urăm cu multă căldură „La mulți ani!”.
„O țară trăiește prin valorificarea tradițiilor și a culturii naționale, prin respectul față de poeți și față de scriitori, prin aprecierea pentru artă și patrimoniu, iar poporul kazah a reușit acest lucru chiar și atunci când mare parte a culturii naționale kazahe a fost reînnoită. Această zi reprezintă ocazia perfectă de a ne aminti relațiile culturale diplomatice ale celor două țări prietene și de a ne exprima speranța că anul viitor vom putea sărbători împreună, nu doar în mediul virtual! În calitate de ministru al culturii, urez poporului kazah «La mulți ani!» și îi doresc prosperitate și cât mai multe proiecte culturale împreună.” a declarat Bogdan Gheorghiu, ministru al culturii.
Colaborarea dintre Ministerul Culturii din România şi Ministerul Culturii şi Sportului din Republica Kazahstan, începută în 2013, a devenit tot mai strânsă de-a lungul anilor și a însemnat organizarea, în ambele țări, de festivaluri internaționale de teatru, film, muzică şi folclor, expoziţii de artă populară şi de fotografie. Mai mult, din anul 2014, la Universitatea de Stat Acad. E.A. Buketov din Karaganda funcționează Lectoratul de limbă, cultură și civilizație românească, singura unitate de acest tip din Asia Centrală.
Astfel, relațiile culturale stabilite între România și Kazahstan au cimentat apropierea între cele două state. Anul acesta, la data de 10 septembrie 2020, cu ocazia aniversării a 175 de ani de la nașterea poetului kazah Abai Kunanbayev, a fost dezvelit un bust în piațeta din București care îi poartă numele.
În calitate de ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu a avut mai multe întrevederi cu E.S. dl. Nurbakh RUSTEMOV, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, dar și cu doamna Aktoty Raimkulova, Ministrul Culturii și Sportului din Kazahstan, ocazii cu care au reconfirmat deschiderea României pentru colaborare și schimb cultural. Cele două state au stabilit împreună punerea în valoare a doi mari poeți naționali ai țărilor noastre: Mihai Eminescu și Abai Kunanbaev. Prin urmare, festivalul poeziei ce va avea loc în mai 2021, în capitala Nur-Sultan, va fi dedicat celor doi poeți. Tot anul viitor, bustul lui Mihai Eminescu va fi inaugurat în Piața București din capitala Nur-Sultan. Ministerul Culturii va sprijini demersurile Ambasadei de a traduce o parte din opera lui Mihai Eminescu în limba kazahă și de a o publica în Kazahstan.