Statele Unite continuă să rămână în atenția presei internaționale, dar, de această dată, nu doar din cauza scandalului provocat de validarea sau invalidarea rezultatelor recentelor alegeri prezindețiale.
După o mai lungă perioadă de timp, șeful suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamanei, a reapărut în fața iranienilor, tunând și fulgerând din mai multe motive. Cotidianul israelian The Jerusalem Post titrează: “Liderul suprem al Iranului reapare în public și atacă Statele Unite“. “Ferma mea recomandare este să nu avem încredere în dușman“, ar fi spus ayatollahul într-un discurs transmis de televiziunea iraniană și citat de ziarul israelian. Un cotidian local, Tehran Times, precizează că”Ayatollahul Khamanei s-a întâlnit cu membri ai familiei lui Qassem Soleimani, generalul asasinat cu un an în urmă de presupuși agenți americani”. Cu această ocazie, el ar fi declarat: “Asasinii generalului Soleimani merită o răzbunare, iar el va fi răzbunat cu siguranță când se va ivi prilejul“. Pe de altă parte, cotidianul american The Wall Street Journal observă că, “în ultimele luni, în pofida sancțiunilor americane, Iranul a reușit să le depășească, exportând mai mult petrol în China și în alte țări”. Același ziar notează că toate astea se întâmplă deși “un subsecretar de stat american, Keith Krach, a spus că ‘sancțiunile impuse Iranului s-au arătat remarcabil de eficiente’”.
Turcia este și ea supărată pe Statele Unite. Potrivit ziarului turc Hurryiet, președintele țării. Recep Tayyip Erdogan, a declarat că “recentele sancțiuni impuse Turciei reprezintă un atac vădit la suveranitatea țării“. Trebuie spus că, recent, Turcia a achiziționat din Rusia sistemul antirachetă S-400 or, în opinia Statelor Unite, asta contravine statutului țării ca membră a NATO. “Ce fel de alianță e asta?”, a întrebat retoric președintele turc, citat de același ziar. Într-un alt ziar turcesc, Haberturk, Erdogan subliniază că “nicio altă țară nu a mai suportat asemenea sancțiuni” și că ”este vorba despre un atac public la adresa țării noastre“.
Dar Statele Unite au intrat în conflict și cu o altă țară, de această dată, neutră. Este vorba despre Elveția, pe care “americanii o acuză că manipulează valuta”. Este o acuzație lansată de Trezoreria americană (echivalentul unui minister de finanțe), despre care relatează cotidianul britanic Financial Times. Ziarul elvețian Tages Einzeiger subliniază că “Banca Națională a Elveției (SNB) și banca Federal Bern resping acuzațiile “ și citează un oficial al bănciii naționale care spune că “Elveția nu-și manipulează moneda în nicun fel”. Același ziar precizează că “Washingtonul va purta tratative cu Elveția, iar oficialii elvețieni vor oferi explicații. ‘Avem sezația că ne vom explica foarte bine punctul de vedere’”, a mai spus oficialul băncii, citat de același ziar.
Dar, după cum era de așteptat, Brexitul rămâne în continuare cea mai spinoasă problemă de pe continentul european. În acest sens, articolele din presă sunt cât se poate de relevante, iar titlurile lor nu lasă urme de îndoială. “Lipsa unui acord rămâne încă cel mai posibil rezultat“, titrează cotidianul britanic The Independent, citând surse de la ‘Nr.10’, așa cum este numită pe scurt reședința oficială a premierului britanic. “Peștii ar putea încă scufunda acordul pe tema Brexitului”, notează și cotidianul britanic The Guardian, referindu-se la disputele pe tema regimului pescadoarelor. “Există o cale spre un acord, care e însă foarte strâmtă”, titrează publicația Ouest-France, citând-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Italianul Corriere della Sera scrie că “premierul britanic Johnson și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-au dat undă verde negociatorilor să continue discuțiile, dar fără să mai precizeze un termen-limită”. “S-au înregistrat progrese în privința a două dintre cele trei principale probleme rămase în dispută, dar a mai rămas peștele”, observă cotidianul german Frankfurter Allgemeine. Citată de publicața spaniolă ABC, Ursula von der Leyen declară: “Vă spun cinstit că uneori mi se pare că problema pescuitului nu va putea fi niciodată rezolvată, dar trebuie să găsim o soluție“. Potrivit revistei germane Der Spiegel, “premierul britanic Boris Johnson se arată mai sceptic și declară că s-au semnelat ‘niște progrese’, dar diferendele se mențin”. Dar titlul unui articol din francezul Le Monde rezolvă toate problemele și afirmă: “O decizie rațională ar fi ca toată lumea să se înțeleagă și să se treacă mai departe“.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR.