Radiojurnal – Realizator: Marea Britanie se desparte definitiv, după aproape 50 de ani, de UE. Momentul rupturii este ora 1:00, ora României, dar nu va fi o despărţire cu tensiuni, aşa cum se temeau mulţi, ci una care va lăsa de o parte şi de alta a Canalului Mânecii vecini prietenoşi – aşa s-a exprimat chiar premierul Boris Johnson, în Camea Comunelor, unde a fost aprobat acordul comercial post-Brexit cu UE.
Reporter – Aura Neag: Printr-un vot istoric, parlamentul britanic a aprobat cu o largă majoritate, 521 la 73, acordul comercial de liber schimb, convenit cu UE.
Boris Johnson: Acum, cu această lege, o să fim un vecin prietenos, cel mai bun prieten şi aliat pe care UE îl poate avea, cooperând strâns împreună ori de câte ori interesele noastre coincid.
Reporter: Principalul partid de opoziţie, Partidul Laburist, a decis să susţină şi el acordul pe motiv că alternativa, ieşirea din Uniune în mod haotic, fără un acord ar fi fost dezastruoasă.
Keir Starmer, preşedintele Partidului Laburist: După patru ani şi jumtătate de dezbateri şi de dezbinări, avem finalmente o înţelegere cu UE. Este imperfectă, este subţire şi este consecinţa deciziilor persoanale ale primului-ministru, dar cu o zi înaintea încheierii perioadei de tranziţie este singurul acord pe care îl avem.
Reporter: Împotriva acordului au votat parlamentarii liberal-democraţi, parlamentarii din Irlanda de Nord şi Partidul Naţional Scoţian. Scoţia, care a votat masiv în favoarea rămânerii în UE, a cerut un nou referendum de independenţă faţă de Marea Britanie ca urmare a Brexit.#HUN/lazard/ilapadat
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 decembrie)