Obiectivul principal
Proiectul are ca scop optimizarea cooperării transsectoriale și transnaționale și dezvoltarea capacității și cunoștințelor necesare definirii soluțiilor concrete pentru îmbunătățirea, refacerea și menținerea funcționalității coridoarelor ecologice cheie din văile Munților Carpați, Alpi și Balcani. Aici, activitățile umane, precum și zonele critice pentru deplasarea faunei sălbatice sunt concentrate și astfel coexistența dintre om și natură are nevoie de sprijin consistent.
Implementarea va avea loc în 8 zone pilot din Austria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Ucraina, România și Bulgaria și se va finaliza în decembrie 2022.
La noi în țară specialiști din cadrul WWF-România, EPC Consulting și Asociația Zarand formează grupul de lucru, care prin proiectului SaveGREEN, vor identifica presiuni exercitate de activități economice asupra zonelor naturale și vor înainta propuneri concrete pentru a minimiza impactul asupra proceselor naturale și a asigura conectivitatea ecologică – în special în locurile în care există o prezență ridicată atât a speciilor cât și a dezvoltării economice. Cele două zone vizate sunt în Valea Mureșului, pe tronsonul Arad-Deva și Târgu Mureș-Târgu Neamț, deosebit de valoroase din punct de vedere natural și în care urmează să fie realizate lucrări de infrastructură.
„Efortul coordonat al tuturor partenerilor, fie că sunt asociații de mediu, autorități locale sau ministere va asigura dezvoltarea și implementarea de măsuri practice și eficiente care vor putea fi implementate la nivel național și european. Proiectul este atât în folosul oamenilor, cât și al naturii, iar noi avem un avantaj în România, șansa de a face lucrurile bine de la început în baza experienței altor țări. Trebuie să existe spațiu și beneficii atât pentru urs cât și pentru fermier, atât pentru căprioară cât și pentru șofer.”, a declarat Cristian-Remus Papp, WWF-România, coordonatorul proiectului SaveGREEN. |