Franţa a dus lipsă de măşti. România are de zece ori prea multe, de proastă calitate, chiar perimate, în orice caz prea scumpe. Şeful companiei de stat însărcinate cu distribuirea lor este bănuit că a suraevaluat achiziţiile pentru a primi şpagă.
OUEST-FRANCE (Franţa), 8 ianuarie 2021- Depozitele Unifarm, companie de stat însărcinată cu distribuirea materielelor medicale, sunt pline până la refuz de echiamente pe care nu le vrea nimeni: 26 de milioane de măşti, 3 milioane de combinezoane, 200 t de dezinfectant etc. Controalele inspectorilor fiscului au descoperit produse în curând perimate, de proastă calitate sau prea scumpe… Nu şi-au găsit niciodată cumpărători.
Cum a ajuns aici Unifarm, care trebuia să salveze România la începutul pandemiei? La vremea aceea, guvernul deblochează de urgenţă 230 de milioane de euro pentru a permite Unifarm să facă faţă aşteptatei explozii a cererii spitalelor ştiut că sunt subechipate şi pentru a linişti opinia publică.
Decizii acoperite de starea de urgenţă
Doar că pentru şeful Unifarm, Adrian Ionel, pe care autorităţile îl prezintă ca pe un manager fără pereche, este de fapt un mare şmecher. Printre altele masterand în servicii de informaţii, Ionel face contracte ciudate cu furnizori care umflă preţurile. Măşti de trei ori mai scumpe, ventilatoare de 48.000 €, plătite din bani publici, foarte probabil contra unor comisioane.
Nefiind obligate să cumpere de la Unifarm, spitalele s-au echipat din altă parte şi Unifarm s-a trezit cu stocuri. Cel mai rău lucru? Cercetat pentru deturnare de fonduri, Ionel ar putea să nu fie judecat niciodată, deciziile sale fiind acoperite de starea de urgenţă. Ameninţată cu falimentul, Unifarm ar putea înceta să aprovizioneze farmaciile cu vaccinuri pentru nou-născuţi şi cu medicamente pentru maladii rare…
https://www.ouest-france.fr/europe/roumanie/covid-19-la-roumanie-a-lache-230-millions-pour-rien-7111891
Autor: Benjamin Ribout
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia