Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.
Cunoscut om de televiziune, cu o experienţă de peste 35 de ani în echipa TVR, Ruxandra Garofeanu va rămâne veşnic în amintirea telespectatorilor prin producțiile păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române, unde a devenit cunoscută publicului larg în calitate de realizator de emisiuni culturale.
Printre producţiile semnate de Ruxandra Garofeanu se numără „Mănăstirea Văcăreşti”, „Pictorul Corneliu Baba”, „Forme și culori”, „Creanga de aur”, „Totul la vedere” sau „Antidot la uitare”.
Marţi, 19 ianuarie, de la ora 23.30, TVR 1 a programat spre difuzare documentarul „Răscruci – Necunoscutul Bernea”, dedicat marelui pictor Horia Bernea. Documentarul, realizat de Ruxandra Garofeanu în anul 2004, grupează circa 600 de desene, acuarele şi picturi în ulei, realizate de Horia Bernea în tinereţe şi expuse pentru prima oară publicului bucureştean şi clujean.
Tot marţi, TVR 3 va difuza, începând de la ora 22.00, „Totul la vedere – Arta în secolul XXI”.
Emisiunea avea un format maraton, de 160 de minute, fiind difuzată sâmbătă dimineață, în două părțti. Ruxandra Garofeanu, producătorul și realizatorul acestui proiect, a decis să aducă laolată cei mai importanți oameni din peisajul cultural românesc, dar și pe cei mai calificați jurnaliști din domeniu. Inițiativa ei a fost curajoasă, mai ales că emisiunea se transmitea în direct, dintr-un spațiu neconvențional (o fostă librărie). Ruxandra Garofeanu a fost cea care i-a adus pentru prima oară în platou, săptămână de săptămână, ca semnatari de rubrici permanente, pe istoricul Adrian Cioroianu și pe scriitorul Horia Roman Patapievici. Gazdele emisiunii erau Dan și Lia Perjovschi, cunoscuți artiști contemporani.
Ediția cu numărul 11 (ultima, de altfel) a programului „Totul la vedere” se numește România 21. O emisiune care își propusese să proiecteze în imaginația publicului, soarta artelor în veacul al XXI-lea. Vă invităm, așadar, să urmăriți personalități proteice ale spațiului cultural românesc, reunite într-un program de televiziune de excepție.
Ruxandra Garofeanu s-a identificat cu televiziunea publică. A realizat emisiuni culturale și tot ea este cea care, atunci când Televiziunea Română difuza doar două ore de program, în anii ’80, a reușit, cu tenacitate și hotărâre, să mențină o rubrică de arte vizuale în celebra emisiune a epocii „Album Duminical”. În perioada 2016-2017, a fost membru al Consiliului de Administraţie TVR.
Dumnezeu să o odihnească în pace!