Peste 233.000 de români s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19 de la startul campaniei. România se află în primele șase țări din Uniunea Europeană și în primele 18 din lume în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID -19, susține Ministerul Sănătății într-o postare pe Facebook, iar ministrul de resort, Vlad Voiculescu, a anunțat că hotărârea de guvern care prevede includerea în etapa a doua de vaccinare anti-COVID – 19 a persoanelor fără adăpost și cu un grad de handicap va fi adoptată în ședința de mâine a executivului.
În București de exemplu există o capacitate dublă de imunizare față de cantitatea de vaccin anti-COVID disponibilă în acest moment, spune Vlad Voiculescu. Ministrul sănătății a vizitat astăzi împreună cu președintele Klaus Iohannis și primarul sectorului 1, Clotilde Armand, centrul de vaccinare de la Romexpo. Suntem în cel mai mare centru de vaccinare din București și din ţară în momentul acesta, a precizat Vlad Voiculescu, să avem noi vaccin cât putem vaccina aici, a mai afirmat el.
După ce a vizitat centrul de la Romexpo aflat în curs de operaționalizare, președintele Klaus Iohannis a declarat că foarte multe persoane doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 și a anunțat că zilele acestea foarte multe centre de vaccinare din țară vor începe să funcționeze. Dar șeful statului a ținut să atragă atenția că vaccinarea singură nu rezolvă pandemia. Până când vom avea foarte mulți oameni vaccinați este nevoie de respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor impuse, a mai spus Klaus Iohannis. Bilanțul de până acum al campaniei de vaccinare în sinteza semnată de Andrei Șerban.
Reporter: Până astăzi a fost vaccinat un procent de 75% din numărul persoanelor eligibile din prima etapă a campaniei de vaccinare anti-SARS-CoV 2, iar până la 31 ianuarie se estimează că vor fi vaccinate 89%, a anunțat astăzi coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. În ceea ce privește a doua etapă care a început pe 15 ianuarie au fost vaccinate până acum 7.694 de persoane din centrele medico-sociale din 34 de județe.
Reamintesc că se pot vaccina persoanele de peste 65 de ani, cele care suferă de boli cronice și personalul din domeniile esențiale de activitate. Programarea se poate face prin internet de către aparținători, de medicii de familie, prin direcțiile de asistență socială din primării sau la call center 0214144425. Valeriu Gheorghiță a mai spus că până astăzi s-au programat peste 340.500 de persoane în etapa a doua. El a precizat că peste 200.000 de persoane s-au vaccinat deja:
Valeriu Gheorghiţă: Numărul total de doze administrate de la data de 27 decembrie este de 235.239, dintre care sunt 233.288 de persoane vaccinate cu prima doză, respectiv 1.951 persoane vaccinate cu doza I şi doza de rapel. Numărul total de reacții adverse înregistrate au fost de 809 reacții comune și minore și nu s-au înregistrat reacții adverse severe.
Reporter: Valeriu Gheorghiță a mai spus că până la finalul lunii septembrie se vor putea vaccina 10,7 milioane de cetățeni și că din al doilea trimestru al acestui an numărul dozelor care se vor livra României va fi semnificativ mai mare, ceea ce va permite accelerarea ritmului de vaccinare.
De asemenea, copiii care călătoresc în străinătate împreună cu părinții vaccinați anti-SARS-CoV 2 vor fi obligați să stea în carantină la întoarcerea în România dacă vin dintr-o țară care se află pe lista roșie. Florentina Furtunescu de la Institutul Național de Sănătate Publică a explicat că în acest caz copilul poate să transmită boala și de aceea trebuie să stea în carantină:
Florentina Furtunescu: Dacă, să spunem, o familie călătorește cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a COVID – 19, la întoarcerea în România copilul prezintă riscul de a răspândi boala. El este un vector, de aceea el trebuie ținut în carantină timp de 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea cu copilul.
Reporter: Vă reamintesc că ieri Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care persoanele care vin în România din străinătate și au cel puțin 10 zile de la ambele doze de vaccin administrate nu mai sunt obligate să intre în carantină./apuscasu/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 ianuarie