Presa internațională continuă să publice ecouri ale instalării la Casa Albă a noului președinte american. Washington Post se concentrează pe mesajul de unitate lansat la discursul de inaugurare şi vorbește despre o nouă eră pe care Joe Biden o deschide pentru America după preşedinţia Trump. „Unitatea este calea pe care o va alege Joe Biden după patru ani extrem de agitaţi, care au sfâşiat ţesutul intim al societăţii americane”. Lucrurile nu se vor putea schimba imediat, avertizează însă publicația amwericană, reamintind că noua preşedinţie începe în mijlocul „unor crize care se succed în cascadă”: criza economică, criza socială şi mai ales criza sanitară. Prestigiosul cotidian francez Le Monde analizează perspectivele noii președinții și subliniază că, în mod paradoxal, vârsta președintelui democrat (78 de ani) și lunga sa experiență în jocurile de putere, considerate de mulți drept un handicap, ar putea să-i servească în actualul context intern și internațional extrem de dificil. Sub titlul ”Biden poate repara ceea ce a stricat Trump”, New York Times face o analiză a personalității celui care a părăsit Casa Albă. ”Trump părăsește funcția ca fiind cel mai discreditat și mai deplorabil președinte din istorie, care a învrăjbit și a sleit țara. În plus, el este primul președinte pus de două ori sub acuzare de către Congres. În afara punerii sub acuzare ca politician, el va trebui să facă față și altor condamnări pe care le-a tot ocolit de-a lungul vieții – financiare, sociale și, eventual, penale”, conchide publicația americană.
”Venirea lui Joe Biden la Casa Albă, după patru ani de preşedinţie controversată a lui Donald Trump, a produs, miercuri, 20 ianuarie, un val de optimism şi de uşurare printre aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite, care i-au propus un „nou început”, scrie FRANCE 24. Aceeași publicație remarcă însă că principalii rivali ai Washingtonului au preferat să fie mai reținuți, Rusia apreciind că o ameliorare a relaţiilor va depinde de „voinţa politică” a noului preşedinte, iar Iranul estimând că „mingea este în terenul” lui Joe Biden.
Revenim în Europa pentru primul incident diplomatic dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană de după Brexit. De la Londra, The Independent relatează că Foreign Office a refuzat să îi recunoască ambasadorului UE același statut cu cel al omologilor săi, considerând că acesta nu reprezintă un stat propiu-zis. Boris Johnson, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a oferit ulterior un statut și o imunitate limitate. Această ofertă a fost refuzată de Bruxelles, fiind considerată ”inacceptabilă”, după cum citim în Independent. La Repubblica explică riscul controversatei poziții britanice: crearea un precedent grav de încălcare a prevederilor Convenției de la Viena privind drepturile diplomatice și imunitatea, care ar putea fi evocat ulterior de țări cu regimuri autoritariste.
Evoluția pandemiei de coronavirus rămâne în atenția liderilor europeni. Cancelarul german Angela Merkel, citată de RAINEWS, afirmă că noua tulpină a virusului COVID-19 trebuie să determine o armonizare a măsurilor la nivel european, și impune această temă la summitul de tip videoconferință care a avut loc joi 21 ianuarie. Explicând noile măsuri de restricție hotărâte de guvernul german, Merkel a avertizat că „Este nevoie de măsuri echivalente” în întreaga Uniune, Berlinul urmând să evalueze posibilitatea închiderii frontierelor în cazul unor abordări diferite din partea țărilor UE, precizează RaiNews. La rândul său, cotidianul economic Les Echos punctează: ”De la Paris la Berlin, prin Bruxelles, Roma sau Praga, îngrijorarea este ridicată cu privire la riscurile unui al treilea val violent de infecții cu variantele mai contagioase ale virusului. Și, ca și în valurile anterioare, problema granițelor a revenit pe tapet, ceea ce îi obligă pe cei douăzeci și șapte să-și armonizeze acțiunile pentru a păstra funcționarea pieței interne, transportul de mărfuri și mișcarea lucrătorilor transfrontalieri”. Încheiem cu o veste bună de pe frontul pandemiei: ”Vaccinul BioNTech/Pfizer pare a fi eficace contra tulpinii englezeşti, conform unor studii preliminare postate online miercuri și analizate de cotidianul belgian LE SOIR. Cercetătorii au ajuns la concluzia că există o capacitate de neutralizare „echivalentă” pentru cele două tulpini şi apreciază că este „improbabil” ca varianta englezească a virrusului „să scape de protecţia” dată de vaccinul Pfizer./rlambru/avladucu
(R.L., Agenția de Presă RADOR)