Nici măcar ţările bogate nu dispun de cantităţi suficiente de vaccinuri anticovid, iar în multe ţări produsul nu a ajuns deloc, sau doar în cantităţi simbolice. Pe de o parte este explicabil, că fiecare stat luptă pentru proprii săi cetăţeni, dar pe de altă parte din punct de vedere economic acest tip de „vaccino-naţionalism” este dăunător tuturor. Ar fi de dorit crearea unui program mondial de vaccinare, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) deocamdată se loveşte nu numai de egoismul ţărilor bogate, dar şi de capacităţile limitate de producţie şi de orientarea către obținerea profitului imediat a firmelor producătoare.
Deşi apar din ce în ce mai multe vaccinuri împotriva COVID – 19, pe plan global producţia este încă limitată, iar lupta pentru vaccinuri este dură. Ţările bogate au comandat din timp cantităţi mari de vaccinuri pentru a obţine cât mai repede imunizarea de turmă, astfel ţărilor mai sărace le-au rămas cantități reduse din stocurile producătorilor. Cazul Israelului ilustrează foarte bine situaţia. Statul evreu a fost dispus să plătească de două ori preţul vaccinului către producătorul Pfizer față de Uniunea Europeană. Potrivit datelor din luna noiembrie, mai mult de 50% din producţia de vaccinuri a fost comandată de state care împreună totalizează doar 13% din populaţia lumii. Conform datelor publicate de Bloomberg până acum au fost administrate aproape 55 de milioane de doze de vaccinuri în numai 55 de ţări. Desigur situaţia epidemiologică nu este la fel de gravă peste tot, dar în mult mai multe ţări sunt bolnavi de COVID–19. În aproximativ 100 de ţări numărul persoanelor infectate este cel puţin 50.000. Dacă ne uităm pe harta publicată de agenţia Bloomberg, putem observa că sunt numeroase pete albe în mare parte a Asiei, în aproape toată Africa şi cu excepţia Braziliei, Chile-ului şi Argentinei, nici în America de Sud nu a fost nimeni vaccinat, dar nici în Australia – ţară mai bogată – nu a ajuns încă niciunul dintre vaccinuri. Există însă diferenţe mari şi între ţările care au început deja vaccinarea. În Israel 33% din toată populaţia a fost deja vaccinată, în schimb în mult mai populata Indie abia 5 persoane din 10.000 au fost vaccinate. Faţă de Israel şi ţările occidentale dezvoltate sunt rămaşi în urmă. De exemplu în Franţa şi în Germania abia 1,9% din populaţie a fost vaccinată (România abia a depăşit 2%).
Diferenţa dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare poate să devină şi mai mare, dar scopul ar fi ca infecţiile să se poate eradica simultan în toate ţările, pentru că în caz contrar focarele rămase active pot declanşa noi şi noi valuri. OMS a tras un semnal de alarmă în acest caz. „Vaccino-naţionalismul va împinge lumea către un eşec catastrofal” – a declarat directorul general al organizaţiei Tedros Adhanom Gebreyesus – citat de MTI. Oficialul a adăugat că chiar şi în cazul în care într-o ţară numărul infecţiilor pot fi reduse la minim, în celelalte ţări restricţiile încă trebuie menţinute şi din această cauză pierderile economice vor rămâne importante, iar efectele se vor răsfrânge asupra tuturor. „Cu alte cuvinte, dincolo de considerente umanitare, solidaritatea ar avea efecte pozitive şi din punct de vedere economic” – a spus Gebreyesus.
Inegalităţile distribuirii vaccinurilor erau previzibile, de aceea OMS a creat încă din aprilie anul trecut organizaţia numită COVAX, care a formulat obiectivul ca până la finele anului 2021 două miliarde de doze să fie distribuite în mod just între toate ţările. Potrivit planului COVAX în prima etapă ar fi vaccinată 3% din populaţia fiecărei ţări. În etapa a doua procentul populaţiei vaccinate ar creşte la 20%. Realitatea este însă că ţările bogate pot atinge într-un termen relativ scurt imunizarea a 60-70 la sută, procent care este suficient pentru crearea imunităţii de turmă. Comisarul pentru promovarea modului european de viaţă Margaritis Schinas, în numele Comisiei Europene, a declarat recent că ar dori ca până la vară 70% dintre cetăţenii UE să fie vaccinaţi – scrie MTI. Propunerea COVAX este ca ţările bogate să sprijine aprovizionarea cu vaccinuri a ţărilor mai sărace. Gebreyesus însă a spus că cel puţin 44 de ţări au încălcat principiul cumpărării comune şi au încheiat contracte bilaterale direct cu firmele producătoare. Pe de altă parte însă şi fabricile de vaccinuri urmăresc obţinerea unui profit cât mai mare, de aceea livrează cu prioritate celor care dau un preţ mai mare şi plătesc repede.
Există însă şi semne încurajatoare. Invocând surse care doresc să-şi păstreze anonimatul Reuters scrie că Pfizer şi BioNTech în curând vor începe livrările pentru sistemul COVAX. După inaugurarea preşedintelui Joe Biden în Statele Unite, epidemiologul şef Anthony Fauci a declarat că şi USA doreşte să participe la programul COVAX.
Székely Ervin, RADOR