Cu fonduri-record și cu trei ”firme-unicorn”*, investitorii locali sunt încântați de perspectivele României în 2021. Recent, am luat legătura cu opt dintre ei și am aflat cum talentul tehnic al țării, accesul pe piață și costul scăzut al vieții de zi cu zi au pregătit țara pentru era primelor companii globale cu activitate de la distanță din diverse industrii.
De prilejul oferit anul trecut au profitat 58 de firme start-up, care au strâns fonduri totalizând 30,39 milioane de euro, potrivit unui nou raport al conferinței românești How to Web**. Fenomenul reprezintă o creștere cu 6% a volumului general al investițiilor și o creștere cu 51% a investițiilor la nivel anual. O bună parte a acestor procente s-a datorat unor companii care au obținut fonduri pentru prima oară.
Domeniile-cheie vizează securitatea cibernetică, instalațiile software și fintech, cu multe „echipe de înaltă calitate, cu o mare experiență în domeniu”, după cum ne-a declarat un investitor. “Îi urmărim cu atenție pe fondatorii acestor firme“, ne-a mai spus altul. Dar din cauza migrației semnificative din ultimii ani. “ei își pot avea reședința și se pot lansa oriunde în lume“.
Iată și numele investitorilor, în cazul în care vreun cititor al publicației TechCrunch ar dori să îi angajeze, să investească sau să înființeze o companie în această țară:
Cristian Negruțiu – partener fondator. Sparking Capital
Cristian Munteanu – director-partener – Early Game Ventures
Andrei Pitiș – partener fondator – Simple Capital
Bogdan Axinia – director partener – eMAG Ventures
Dan Mihăescu – partener-fondator – GapMinder Ventures
Alexandru Popescu – director partener – Cleverage Venture Capital
Theodor Genoiu – asociat – Roca X
Matei Dumitrescu – partener fondator – Impact Capital
Și încă un lucru: tocmai am lansat publicația Extra Crunch în România.
———-
*firme-unicorn – firme care se remarcă prin niște profituri-record
**How to Web – cea mai importantă conferință anuală din Europa Centrală și de Est, destinată companiilor lansate recent și inovațiilor informatice
Articol de Mike Butcher
https://techcrunch.com
Traducerea: Alexandru Danga
TECHCRUNCH (SUA), 25 ianuarie 2021