Ministrul justiţiei din Ungaria, Varga Judit a anunţat pe pagina sa de Facebook că va convoca şedinţa Comisiei pentru Libertate Digitală pentru că în opinia sa, Facebook şi alte mari firme informatice, din motive politice limitează vizibilitatea unor profiluri – scrie hvg.hu. Oficialul a susţinut că mesajele şi opiniile creştin-conservatoare sunt cenzurate pe Facebook prin faptul că accesibilitatea acestor site-uri este restricţionată parţial. Varga susţine că ea însăşi a fost victima unei astfel de cenzurări secrete pe care ea a denumit-o interdicţie de umbră şi despre care spune că este o practică uzuală a marilor firme de IT. Este de menţionat că la vremea respectivă oficialul a condamnat vehement decizia firmelor Twitter şi Facebook de a suspenda profilul lui Donald Trump după evenimentele petrecute în Capitoliu în 6 ianuarie.
Intenţia guvernului maghiar trebuie analizată şi în contextul de politică internă. În primăvara anului viitor în Ungaria vor avea loc alegeri parlamentare. Opoziţia a decis să candideze pe o singură listă comună împotriva alianţei Fidesz-Partidul Popular Creştin Democrat şi sondajele arată o luptă foarte echilibrată între cele două forţe politice, iar reţelele de socializare vor deveni un teren deosebit de important al confruntărilor politice.
Preconizata măsură a executivului maghiar a fost comentată şi de presa internaţională. „Marţi guvernul naţionalist al Ungariei a pus în vedere introducerea de restricţii pentru marile firme IT ca să prevină <<abuzul ideologic premeditat>> al criticilor liberali ai guvernului” – scrie Reuters.
Într-o emisiune a Pesti TV Varga a comparat limitarea libertăţii de exprimare a reprezentanţilor statului maghiar cu suspendarea pe termen nelimitat a profilului de Twitter al lui Donald Trump. Aceasta a spus că odată cu alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al Statelor Unite „aceşti uriaşi americani s-au dezlănţuit” şi Barack Obama ar fi declarat că odată cu interzicerea lui Trump această practică nu s-a terminat, deoarece „există şi alţi Trumpi pe lume, cum ar fi de exemplu Orbán Viktor”. Doamna ministru probabil că s-a referit la un interviu acordat de fostul preşedinte american în cadrul emisiunii lui Trevor Noah de la televiziunea Comedy Central, în care Barack Obama a spus referindu-se la Donald Trump că nu crede că acest tip de lider va dispărea odată cu înfrângerea lui Trump şi a dat ca exemplu alţi conducători autoritari „în Filippine, Ungaria şi în alte ţări din Africa sau din Asia”, însă politicianul nu a pronunţat numele lui Orbán Viktor şi nu a spus că urmează să fie suspendată pagina de Facebook sau Twitter a premierului maghiar. De altfel, Orbán foloseşte pentru comunicare radioul public unde are o emisiune săptămânală şi postează rar pe Facebook.
Varga Judit a previzionat că „liberalii vor juca tare şi vor arunca în luptă toate mijloacele împotriva guvernului Orbán în anul 2022”. Pornind de la această teză a sugerat că şi partea guvernamentală trebuie să ia măsurile necesare, dar nu a precizat ce fel de reglementări doreşte să adopte guvernul maghiar împotriva Facebook şi Twitter.
Atitudinea ministrului justiţiei din Ungaria este interesantă pentru că tocmai guvernul maghiar a fost acuzat de mai multe ori de organisme internaţionale că limitează libertatea presei prin preluarea presei independente (desfiinţarea ziarului cu cel mai mare tiraj Népszabadság, cumpărarea portalului cu cea mai mare audienţă Index, a ziarelor locale şi transformarea radioului şi televiziunii publice în maşina de propagandă a guvernului). În timpul guvernării lui Orbán Viktor Ungaria a căzut în clasamentul libertăţii presei alcătuit de Organizaţia Reporteri fără Frontiere de la locul 23 la 89 din 180 de ţări analizate.
Până acum însă mâna guvernului nu a ajuns la reţelele sociale, de aceea mulţi critici ai guvernului, care nu mai găsesc publicaţii unde să-şi exprime opiniile, își postează mesajele pe Facebook.
Recent în Ungaria a apărut o nouă reţea de socializare Hundub. Comentatorii apropiaţi guvernului nici nu au negat că această platformă a fost creată cu scopul de a fi o alternativă la Facebook şi Twitter. Deputatul independent Hadházy Ákos a postat pe Facebook că prin crearea Hundub şi atacarea reţelelor de socializare mari, guvernul maghiar urmăreşte modelul rus şi pregăteşte terenul pentru interzicerea Facebook-ului. Deputatul spune că potrivit informaţiilor sale, în spatele Hundub se află „banii murdari ai Fideszului”. Fondatorul Hundub, Pál Csaba a considerat important să declare pentru ziarul Magyar Nemzet că reţeaua creată de el nu va practica cenzura politică şi că libertatea de expresie este fundamentală pentru platformă.
Székely Ervin, RADOR