Prin telefon ni se alătură prefectul Capitalei, domnul Traian Berbeceanu. Bună dimineața! Mulțumesc pentru intervenția în Jurnal.
Traian Berbeceanu: Sărut mâinile!
Realizator: Ce alte informații mai avem cu privire la ce s-a întâmplat în aceasă dimineață, domnule prefect?
Traian Berbeceanu: Informațiile sunt cele care deja au apărut în spațiul public și sunt corecte. Din nefericire, am avut acest eveniment, această tragedie la Institutul „Matei Balș”. La fața locului s-a acționat de către echipele ISU, poliție, de către personalul medical și auxiliar din cadrul institutului cu promptitudine și s-au limitat proporțiile tragediei. Avem însă patru persoane care au decedat în urma aceste tragedii. Au fost evacuate de către echipele de salvatori peste 100 de persoane, pacienți din pavilionul afectat, o parte dintre aceștia au fost mutate în alte pavilioane ale institutului, iar circa 40 de pacienți au fost relocați la alte spitale COVID din Capitală.
Realizator: Din primele informații, incendiul de la „Matei Balș” ar fi pornit din cauza unui reșou aflat în priză. Spun martori că ar fi fost acel reșou în priză pentru că spitalul nu avea suficientă căldură, acum că ne confruntăm în Capitală cu problema căldurii. Aveți ceva informații în acest sens?
Traian Berbeceanu: La momentul la care eu am plecat de la fața locului sosiseră echipa de cercetare la fața locului, formată din polițiști de la Serviciul Omoruri și procurori criminaliști, însoțiți de specialiști de la IGSU. Nu aș vrea să facem niciun fel de speculații cu privire la cauza și sursa incendiului. Așteptăm să se finalizeze cercetarea la fața locului și, în mod clar, aceste aspecte vor fi lămurite. Însă, din informațiile pe care le-am obținut la fața locului, pavilionul afectat este unul recent renovat, cu instalții schimbate și construite după stardardele legale cerute la acest moment.
Realizator: Deci, nu se știe dacă acolo erau sau nu furnizată căldură în acel pavilion?
Traian Berbeceanu: Am înțeles de la personalul medical cu care am discuat că nu erau probleme de căldură în acel pavilion. Și, mai mult decât atât, este important de știut faptul că în momentul în care incendiul s-a produs instalațiile antiincendiu au funcționat și aprovizionarea cu curent electric și cu oxigen în pavilionul respectiv a fost întreruptă la automat, ceea ce este bine, pe de o parte, pentru că s-au limitat proporțiile dezastrului care a fost.
Realizator: Da, pentru că încercam să justific prezența acelei aeroterme sau reșou ce era în acolo în acel salon. De aceea v-am întrebat legat de căldura din pavilion.
Traian Berbeceanu: Am înțeles, dar, repet, până la finalizarea cercetării la fața locului și stabilirera cu exactitate a cauzei procedurii incendiului nu pot să fac speculații.
Realizator: Ce urmează acum? Ce urmează să faceți dumnevoastră în zilele următoare?
Traian Berbeceanu: Așteptăm rezultatele cercetării la fața locului, să vedem exact care sunt cauzele incendiului și bineînțeles că vor fi luate măsurile legale, în funcție de rezultatul anchetelor și controalelor efectuate.
Realizator: Domnule prefect, mulțumesc foarte mult pentru intervenția în Jurnal./eradu/atataru
B1 TV – 29 ianuarie