Se numeşte EIDD-2801 şi este un medicament antiviral, care s-a dovedit că poate inhiba replici ale SARS-CoV-2 la șoarecii cu imunodeficiență cărora li s-a transplantat țesut pulmonar uman. Publicat în revista „Nature”, acest rezultat a fost obținut de experții de la Universitatea din Carolina de Nord la la Chapel Hill, care au efectuat experimente pe şoareci.
„Am mai descoperit şi că WIV1-CoV și SHC014-CoV, două coronavirusuri asemănătoare SARS-CoV-2 găsite în populația de lilieci, sunt capabile să se replice în modelele noastre, fapt care sugerează că liliecii ar putea găzdui alte coronavirusuri care s-ar putea transmite direct la oameni”, explică Victor Garcia de la Universitatea din Carolina de Nord. Echipa a folosit șoareci implantați cu țesut pulmonar uman pentru a testa eficacitatea medicamentului antiviral cu spectru larg EIDD-2801 ca tratament pentru COVD-19. Substanța a fost administrată cu 12 ore înainte şi la 24, și la 48 de ore, după expunerea la agentul patogen.
„Am constatat că EIDD-2801 a redus semnificativ numărul particulelor de virusuri infecțioase la șoareci, scăderea cea mai semnificativă înregistrându-se la grupul care a primit medicamentul la 24 de ore după expunere. Mai mult, conform rezultatelor grupului de cercetare, medicamentul administrat cu 12 ore înainte de expunerea la SARS-CoV-2 a putut preveni infecția. „Comparativ cu alte medicamente utilizate în prezent împotriva COVID-19 EIDD-2801 nu trebuie administrat în medii clinice, precum remdesivirul, plasma convalescentă sau anticorpii monoclonali şi poate fi luat pe cale orală”- concluzionează Garcia . Rezultatele noastre susțin dezvoltarea acestui medicament, în prezent în fază de experimentare, ca potenţial tratament pentru COVD-19, recomandă autorii studiului./cpaunel/vdraguta
(www.lastampa.it – 9 februarie)