Mario Draghi a prezentat lista miniștrilor din guvernul său

Mario Draghi a acceptat funcția de premier al Italiei, iar sâmbătă la ora 12:00 va depune jurământul. Mario Draghi a sosit vineri seară, la ora 19:00, la Palatul Quirinale, unde i-a prezentat președintelui Sergio Mattarella lista miniștrilor care vor face parte din guvernul său și, prin urmare, a acceptat mandatul de premier, pe care șeful statului i l-a încredințat pe 3 februarie. Fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a avut nouă zile de muncă intensă, duble consultări cu partidele politice, discuții cu partenerii sociali, apoi, în fine, a prezentat lista miniștrilor. O listă convenită cu președintele Mattarella: un amestec între politicieni și tehnicieni.
Sâmbătă, la ora 12:00, noul guvern va depune jurământul la Palatul Quirinale, sediul Președinției de la Roma.
Mario Draghi a citit, vineri seară, lista miniștrilor care vor face parte din guvernul său: Federico d’Inca (Relațiile cu Parlamentul), Vittorio Colao (Inovație Tehnologică), Renato Brunetta (Administrație Publică), Maria Stella Gelmini (Afaceri Generale și Autonomii), Mara Carfagna (Sud și Coeziune Teritorială), Fabiana Dadone (Politici pentru Tineret), Elena Bonetti (Egalitate de șanse și Familie), Erika Stefani (Dizabilități), Massimo Garavaglia (Coordonarea Inițiativelor din Turism).
Ministerul de Externe va fi condus de Luigi Di Maio, Ministerul de Interne de Luciana Lamorgese, Ministerul Justiției va fi condus de Marta Cartabia, Ministerul Apărării de Lorenzo Guerini, Ministerul Economiei de Daniele Franco, Ministerul Dezvoltării Economice de Giancarlo Giorgetti, Ministerul Politicilor Agricole de Stefano Patuanelli, Ministerul Mediului de Roberto Cingolani, Ministerul Transporturilor de Enrico Giovannini, apoi Andrea Orlando va conduce Ministerul Muncii, Patrizio Bianchi va conduce Ministerul Educației, la Ministerul Cercetării va fi Cristian Messa, la Patrimoniu Cultural va fi Dario Franceschini, Ministerul Sănătății va fi condus tot de Roberto Speranza.
Înainte de a pleca de la Palatul Quirinale, Mario Draghi a anunțat că în prima ședință a Consiliului de Miniștri îl va propune pe Roberto Garofoli în funcția de subsecretar al guvernului. Astfel, patru ministere vor fi conduse de Mișcarea 5 Stele (M5S), trei de Liga, PD și Forza Italia și un minister va fi condus de LEU./oavram/sdm2

(www.lastampa.it – 12 februarie 2021)