Şapte partide au şanse să facă parte din noul parlament de la Sofia

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Agenţia Barometăr Bulgaria, cu participarea a 853 de cetăţeni bulgari, se remarcă o intenţie redusă de participare la vot, comparabilă cu cea de la ultimele alegeri europene, mobilizându-se doar alegătorii foarte decişi, cu preferinţe clare pentru formaţiunile politice. Un procent semnificativ este reprezentat de cei care ezită să meargă la vot, însă au o poziţie politică, ceea ce poate influenţa rezultatul final. 34,6% dintre respondenţi au susţinut cu convingere că vor merge la urne, în timp de 36,2% au declarat că nu vor vota.
În ceea ce priveşte preferinţele electorale, partidul de dreapta GERB conduce, fiind susţinut de 31,5% dintre participanţii la sondaj, urmat de Partidul Socialist Bulgar cu 22,4%. Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (formaţiunea politică a etnicilor turci), care, în general, se bazează pe alegătorii săi fideli, va putea ocupa locul trei cu 7,8%. Partidul VMRO se clasează pe locul al patrulea, cu 7,1%.
Prezenţa la vot care se anunţă scăzută ar fi o problemă pentru formaţiunile extraparlamentare „tinere”, care nu şi-au construit încă nuclee puternice de alegători şi se bazează mai mult pe potenţialul unui vot spontan şi o campanie electorală activă – ceea ce nu este clar cât de eficiente pot fi, având în vedere situaţia legată de COVID -19.
Chiar şi în cazul unei prezenţe slabe la vot, partidul „Există un astfel de popor” ar putea conta pe circa 6,8% din voturi, însă nu îşi va putea dezvolta potenţialul şi nu va putea deveni un factor important în următorul parlament, după cum îşi doreşte. „Bulgaria democratică” şi „Ridică-te, Bulgaria!” ar trebui să depună multe eforturi pentru a intra în legislativ şi să aibă o oarecare influenţă în următorul guvern, primind 5,4%, respectiv 3,7% din voturi.
Ponderea celor care au răspuns la întrebarea legată de prezenţa la vot cu „mai degrabă da” este extrem de mare – 22% dintre respondenţi. Dacă totuşi decid să voteze, mai multe formaţiuni politice ar putea obţine susţinere din partea acestui grup de alegători.
Un grup separat şi adesea numeros este format din cei care ezită până în ultimul moment, dar în cele din urmă se îndreaptă spre cel mai probabil câştigător – în acest caz partidul GERB, care are potenţialul de a recâştiga o parte din sprijinul pierdut anul trecut. Există, de asemenea, alegători de stânga care încă nu sunt siguri dacă vor vota, dar din cauza diviziunilor interne permanente din Partidul Socialist Bulgar, este puţin probabil să mai fie atraşi de socialişti în ultimul moment. În cazul în care merg la urne, unii dintre ei ar putea vota pentru formaţiuni mai mici de stânga./ddaniela/denisse

(www.novinite.bg – 16 februarie)