Marţi seară, vulcanul Etna a erupt din nou, în craterul sud-estic înregistrându-se o puternică activitate explozivă care a generat un nor înalt de cenușă de lavă ce se dispersează spre sud. Din aceeași „gură” se revarsă un râu de lavă care a produs o prăbușire mică a părții laterale a conului, generând un flux piroclastic care s-a dezvoltat de-a lungul peretelui vestic al văii Bove. Începând cu ora 16.10, Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie – Observatorul Etna (Ingv-Oe) a înregistrat o intensificare a activității explozive.
Fenomenul a evoluat apoi într-un izvor artezian de lavă, cu formarea unui nor de cenușă foarte înalt și gros, care se dispersează spre sud, ceea ce a dus la depunerea unui strat de cenușă de lavă asupra aşezărilor din jur. Din punct de vedere seismic, în ultimele ore, amplitudinea medie a tremurului vulcanic a rămas ridicată, și înainte de explozia de la craterul din vârf, s-a înregistrat brusc o creștere semnificativă. Sursa tremurului rămâne limitată sub craterul din sud-est, în intervalul de adâncime cuprins între 2.900 și 3.000 de metri deasupra nivelului mării. Tremurul crescut este însoțit de activitate infrasonică violentă cu semnale de amplitudine mare.
Unitatea de criză a aeroportului internațional din Catania și-a suspendat operațiunile din cauza erupției. Coloana de fum și cenușă emisă de craterul de sud-est are o înălțime de peste un kilometru, iar întunericul nu oferă garanţii pentru siguranța zborurilor. Este vorba de cea mai semnificativă erupţie a vulcanului din ultimii ani.
(www.ansa.it – 16 februarie)
Traducerea: Cătălina Păunel