IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, la aniversare

Românii din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda şi Islanda) se află de fiecare dată alături de semenii lor aflați în nevoie. Ultima acțiune coordonată de mitropolitul lor, IPS Iosif, a fost cea de distribuire a peste 400 de tablete pentru copii încercați de soartă din zonele sărace ale Moldovei și Republicii Moldova. În prezent, aceleași comunități de români, împreună cu obștea maicilor de la Limours, fac un nou efort uriaș pentru a ajuta cu burse copii sărmani, care vor să își continue studiile, din Episcopia Hușilor și din Republica Moldova.

Astăzi,  Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, împlinește 55 de ani.

Câteva date despre acest mitropolit al iubirii de aproapele și al faptelor bune. Mitropolitul Iosif s-a născut în data de 19 februarie 1966, la Vişeu de Jos, judeţul Maramureş.

A absolvit Liceul „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (1989-1993, licenţa 1993) şi un program de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă „Sfântul Serghie” din Paris (1994-1998), cu tema „Taina persoanei umane la Sfântul Simeon Noul Teolog”.

Hirotonit diacon (19 octombrie 1993) şi preot (26 octombrie 1993) celib pe seama capelei Facultăţii de Teologie din Alba, a fost duhovnic şi preparator (catedra de Morală) în cadrul facultăţii şi profesor (Istoria bisericească şi Patrologie) la Seminarul Teologic (1993-1994).

În 17 aprilie 1994 a fost tuns în monahism primind numele de Iosif.  În perioada 1994-1998  a urmat cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Orodoxă Saint Serge  din Paris. 

La 29 noiembrie 1997, Adunarea Electorală a Arhiepiscopiei Europei Occidentale şi Meridionale l-a ales Arhiepiscop. A fost hirotonit la 15 martie 1998, în catedrala greacă Sfântul Ştefan din Paris, de un sobor de 12 ierarhi, condus de Mitropolitul Serafim al Germaniei şi Europei Centrale, alături de Mitropolitul grec Ieremia al Franţei.

La 21 octombrie 2001, Arhiepiscopia a fost ridicată la rang de Mitropolie, Înaltpreasfinţia Sa dobândind titlul de Mitropolit.

Este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi membru al Adunării Episcopilor Ortodocşi din Franţa. Din anul 2002 este numit de Sfântul Sinod director al Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene (Bruxelles).