Realizator: Zi finală pentru aprobarea proiectului bugetului de stat în guvern, cu două ședințe importante. Prima este programată la Cotroceni, la ora 13:00, pentru avizarea prevederilor din proiect referitoare la instituțiile din domeniul securității naționale în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Va urma apoi o nouă ședință de guvern pentru adoptarea bugetului, dar ora nu a fost încă anunțată. Documentul care va fi adoptat astăzi conține doar mici schimbări față de varianta supusă dezbaterii publice. Rămân nemodificați principalii indicatori pe care s-a construit bugetul, cu țintă de deficit 7,16% din Produsul Intern Brut și alocări consistente pentru investiții.
Reporter: Andrei Șerban – Pentru a alcătui bugetul de stat, executivul are nevoie de o decizie a CSAT privind bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Ședința CSAT este programată pentru ora 13:00, iar după aceea premierul și miniștrii vor avea o ședință pentru a adopta bugetul de stat pentru acest an. Premierul Florin Cîțu a spus ieri că se păstrează țintele fixate până acum, cum ar fi un deficit de 7,16% din PIB.
Florin Cîțu: Sunt modificări poate în interior, alocări și realocări diferite. S-ar putea la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă alocată mai mare, la CNI și la PNDL, dar în rest este vorba de credite de angajament în special, sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă contract anul acesta și apoi, bineînțeles, vor fi plătite în viitor. Dar deficitul bugetar rămâne la 7,16%, cu aceiași parametri de cheltuieli și venituri. Ați văzut foarte bine și avizul Consiliului Fiscal, care spune că este un buget credibil și crede că acest deficit bugetar poate să fie atins în acest an.
Reporter: Pentru alcătuirea bugetului, guvernul a adoptat ieri o ordonanță de urgență care nu mărește pensiile, nu acordă vouchere de vacanță anul acesta și oferă studenților 50% gratuitate pentru transport în loc de 100%, cum este în prezent./ahincu/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie)