Legea pentru aprobarea plafoanelor fiscal-bugetare urmează să intre la votul decizional în Camera Deputaților

Realizator: Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale intră în dezbaterea comisiilor de specialitate ale legislativului joi după amiază, timp în care grupurile parlamentare pot depune amendamente la proiectul trimis de guvern. Se dorește ca discuțiile din comisii să se finalizeze până sâmbătă, iar votul în plen asupra celor două documente să aibă loc marțea viitoare. O dezbatere accelerată în legislativ are și legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe acest an. Propunerea legislativă a fost adoptată ieri de Senat și intră astăzi la votul decizional în Camera Deputaților, transmite reporterul RRA Amalia Bojescu. Potrivit calendarului stabilit de conducerea parlamentului, senatorii și deputații au termen până joi să depun amendamente, după care proiectele de buget vor intra în dezbaterea comisiilor de buget-finanțe. Acestea au termen până luni, 1 martie, să depună rapoartele, votul în plenul reunit fiind programat pentru marțea viitoare. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, spunea că decizia majorității parlamentare este de a adopta cele două lege în forma aprobată de guvern.
Ludovic Orban: Cele două proiecte de lege, așa cum au fost adoptate de guvern, răspund exigențelor noastre și servesc obiectivelor pe care le avem, și anume acelea de a reechilibra bugetul gradual și să punem bazele în acest an pentru relansarea economică.
Reporter: Din opoziție social-democrații critică bugetul și anunță că vor depune amendamente. Un calendar accelerat de dezbatere și vot are și proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor, care trebuie adoptat înaintea bugetului de stat. Documentul a trecut favorabil de Senat, iar astăzi intră la votul decizional în Camera Deputaților. În timpul dezbaterilor din Senat liderul de grup al PSD, Radu Oprea, a criticat legea, care în opinia sa arată lipsa de viziune a premierului Florin Cîțu.
Radu Oprea: Este o lege care pune niște plafoane care nu vor permite dezvoltarea României așa cum ar trebui și va urma un buget al austerității.
Reporter: Tot din opoziție, senatoarea AUR Rodica Boancă a tras atenția că bugetul pentru acest an este sărac și auster. De cealaltă parte, senatorul PNL Sorin Bumb a subliniat că relansarea economică a României nu se poate face decât prin investiții, iar senatorul USR Claudiu Mureșan a susținut că bugetul pe anul în curs reflectă responsabilitate și dezvoltare. Senatorul UDMR Lóránt Antal a vorbit despre un buget echilibrat, țintit pe investiții. Inițiativa legislativă privind plafoanele stabilește nivelurile ce nu pot fi depășite pentru deficit sau cheltuieli de personal. Documentul prevede că plafonul deficitului bugetar va fi anul acesta de 7,16% din produsul intern brut, iar celălalt cheltuielilor de personal de 9,8%.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 februarie)