În această lună, Forțele Aeriene au inițiat pentru prima oară misiuni din România după ce, în ianuarie, acolo fusese mobilizat un escadron de drone.
În ultimii ani, Grupul 25 de Atac, care se află sub comanda Brigăzii Aeriene de Recunoaștere 432, și-a concentrat atenția asupra operațiunilor de combatere a terorismului în zona de operațiuni a Comandamentului Central al SUA.
Dar, potrivit unor surse din cadrul Forțelor Aeriene, reorientarea spre o mai mare concurență și spre niște adversari cu forțe oarecum egale, precum Rusia, a făcut cu unitatea să-și stabilească noi capacități în zona de operațiuni a EUCOM (Comandamentul European al Statelor Unite, n. red.), rămânând totodată activă și în zona de operațiuni a CENTCOM (Comandamentul Central al Statelor Unite, n. red.).
“Este un moment de excepție, care ne oferă ocazia de a demonstra valoarea avioanelor MQ-9 la nivel mondial, nu doar în Orientul Mijlociu”, a subliniat într-o declarație de presă a Forțelor Aeriene colonelul Timothy Monroe, comandantul ATKG 25 (Grupul de Atac 25, n. red.). “Putem să le demonstrăm astfel aliaților noștri din cadrul NATO și celor din coaliție că, atunci când piloților noștri li se dau sarcini dintre cele mai dificile, profităm de această ocazie ca să demonstrăm tot ce avem mai bun în fiecare misiune pe care o avem de îndeplinit“.
În luna ianuarie, Forțele Aeriene au anunțat mobilizarea unui escadron de avioane-dronă MQ-9 Reaper și 90 de piloți la baza aeriană 71 din Câmpia Turzii, în România, cu misiunea de a strânge informații, de a supraveghea și de a iniția operațiuni de recunoaștere în sprijinul NATO, implicându-se totodată și misiuni de manevre libere.
Forțele Aeriene au mai precizat că dronele vor sprijini o serie de Operațiuni Combatante Rapide și s-ar putea implica în manevre care să faciliteze colaborarea cu aliații.
“Liniile combatante cu drone Reaper gata de acțiune în perimetrul european reprezintă un moment crucial pentru RPA (Automatizare Robotică, n. red.)“, a precizat într-o declarație de presă colonelul Stephen Jones, comandantul detașamentelor 432 Wing și Air Expeditionary Wing. “Intenționăm să perfecționăm sistemul de armament astfel încât să rămână intact și să ofere un sprijin important pe teritorii aflate în dispută. Sprijinul venit din partea partenerilor noștri a fost și el important, iar noi suntem mândri că am putut oferi asemenea capacități înainte de termen“.
Nu se știe dacă această mobilizare, care a fost coordonată împreună cu guvernul român, va rămâne permanentă. În ianuarie, purtătoarea de cuvânt a USAFE (Forțele Aeriene ale SUA în Europa, n. red.), maiorul Selena Rodts, a declarat pentru Air Force Times că intervalul de timp al operațiunilor nu a fost dezvăluit din motive de securitate.
Au existat însă niște semnale care au lăsat să se înțeleagă că avioanele-dronă MQ9-Reaper vor rămâne în România timp de mai mulți ani. În 2018, Defense News, o publicație asemănătoare, relata că Forțele Aeriene au construit la Baza Aeriană 71 un hangar care ar putea găzdui asemenea drone.
Nu este prima dată când avioanele Reaper au fost mobilizate în regiune. Anul trecut, un detașament de cu asemenea avioane a fost mobilizat în Polonia și în Estonia.
Articol de Diana Stancy Correll
Traducerea: Alexandru Danga/adanga/fmatei