Construcţia secretă a unei case de vacanţă pentru preşedintele Shavkat Mirziyoyev a provocat revolta opiniei publice – scrie cotidianul maghiar Népszava.
Shavkat Mirziyoyev este preşedintele ţării din Asia Centrală din anul 2016, de când l-a schimbat din funcţie pe Islam Karimov, care a condus ţara încă din vremea Uniunii Sovietice, când a fost secretar general al Partidului Comunist din Uzbekistan. Astfel că alegerea lui Mirziyoyev a fost un fel de revoluţie, deşi el nu venea din afara sistemului lui Karimov pentru că a îndeplinit funcţia de prim-ministru, dar totuşi a fost considerat un reformist faţă de antecesorul său. Semnificativ pentru popularitatea lui Mirziyoyev este că a fost ales cu 88,6% din voturi şi poporul imediat a început să vorbească despre el spunându-i „Tătucul”.
Mirziyoyev s-a declarat un adept al statului de drept, al gospodăririi chibzuite şi transparente cu resursele statului. Tocmai de aceea imaginea lui a fost puternic afectată de vestea construcţiei secrete a unei case de lux în valea râului Shovvojoy. La numai două luni după instalarea lui Mirziyoyev a început construcţia unui lac de acumulare şi a unei case de vacanţă pentru preşedinte la aproximativ 100 de km de Taşkent. Toate detaliile construcţiei, precum şi costurile acesteia sunt secretizate, deasupra investiţiei au fost interzise toate zborurile, iar muncitorii care lucrează la casă trebuiau să predea telefoanele mobile pe timpul cât lucrau.
Potrivit site-ului de limba uzbekă al Radioului Europa Liberă, investiţia a fost demascată de Alexei Garşin, un activist civic. Acesta a auzit prima dată despre construcţia casei de la un vânător, care a fost contrariat de forţele de pază impresionante din jurul zonei. Garşin a găsit în zona oraşului Krasnogorsk un drum blocat cu barieră. Când a încercat să negocieze cu oamenii de ordine, unul dintre aceştia îi spunea colegului în limba uzbekă (până atunci discuţia avusese loc în limba rusă): „Spune-i că acolo se construieşte casa de odihnă a Tătucului”. Reporterii Radio Europa Liberă au reuşit să afle din mai multe surse că investiţia va costa mai multe sute de milioane de dolari. S-a aflat şi faptul că din cauza construcţiei unui dig de 70 de metri înalt pe râu, oamenii din satul Tut – care în majoritate se ocupă cu creşterea animalelor – au rămas fără apă şi câteva familii a trebuit să fie evacuate din zonă.
Garşin a telefonat la toate instituţiile statului care puteau să aibă legătură cu construcţia casei de vacanţă, până când un angajat care lucrează la compartimentul de investiţii al căilor ferate a confirmat că obiectivul este secret la ordinul guvernului şi că într-adevăr este vorba despre casa de vacanţă a preşedintelui. Acest funcţionar însă între timp a dispărut, la căile ferate au spus doar atât că s-a pensionat.
Székely Ervin, RADOR