Germania restricționează circulația la frontiera cu Franța

Realizator: Germania restricționează circulația la frontiera cu Franța, după ce un departament francez de graniță a fost declarat zonă de risc ridicat de răspândire a coronavirusului. Parisul a obținut însă prin negocieri măsuri ceva mai permisive față de cele instituite de germani pentru vecinii cehi și austrieci.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – Departamentul francez Moselle este considerat de la noapte, de la ora 0:00, zonă afectată de mutațiile coronavirusului – cea mai înaltă dintre cele trei trepte ale scării de risc în clasamentul Ministerului german al Sănătății. În urma negocierilor purtate întreaga după-amiază de ieri între Paris și Berlin, Germania a fost de acord să îmblânzească măsurile, care ar fi putut merge până la închiderea frontierei dintre cele două țări în zona departamentului Moselle, cu consecințe asupra situației celor 16.000 de lucrători francezi ce trec în fiecare zi granița pentru a merge la lucru în Germania.
Clément Beaune, ministrul delegat pentru afaceri europene din Ministerul francez de Externe: Rămân totuşi măsuri dificile pentru muncitorii transfrontalieri, pentru că ei vor fi obligați să facă teste la fiecare 48 de ore. Noi am obținut, după negocierile cu germanii, ca trecerea graniței să le fie permisă, să fie acceptate și testele rapide, antigenice, nu doar cele PCR, iar verificarea să nu se facă la frontieră, pentru că ar încetini mult traficul și viața locală, ci aleatoriu, în întreprinderi sau ceva mai departe de frontieră.
Reporter: La teste se adaugă obligativitatea de a avea o declarație pe proprie răspundere, electronică sau pe hârtie, la fiecare intrare pe teritoriul german. În schimb, nu sunt vizați de această măsură șoferii de camioane europeni.
Premierul francez Jean Castex a confirmat săptămâna trecută că în departamentul Moselle de la granița cu Germania, 60% dintre testele pozitive prezintă infectarea cu varianta sud-africană. Guvernul francez a luat recent măsuri de depistare masivă și alocare suplimentară de vaccinuri în Moselle, în încercarea de a reduce propagarea virusului.#HUN/rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)