Criza coronavirusului, cu accent pe eforturile globale pentru vaccinare, dar și cele mai recente evoluții în cazul uciderii ziaristului saudit Jamal Khashoggi sunt teme centrale abordate de presa internațională. În Statele Unite, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat folosirea vaccinului produs de compania Johnson&Johnson, scrie Financial Times. „Vaccinul este cel de al treilea care primește aprobare în Statele Unite dar primul care se administrează într-o singură doză”. „SUA imunizează de mai multe săptămâni populația, utilizând vaccinuri produse de BioNTech/Pfizer și Moderna. Până acum, 72,8 milioane de persoane au fost vaccinate. Dar vaccinul J&J folosește o tehnologie diferită, cunoscută sub denumirea de vector viral, care implică injectarea persoanelor cu o versiune modificată a unui virus pentru a declanșa un răspuns imun”. „Johnson&Johnson a anunțat că va livra patru milioane de doze imediat, deși cantitatea este sub cele zece milioane așteptate de autorități”, mai arată Financial Times. În Uniunea Europeană, cele mai intense discuții sunt purtate pe tema pașaportului de vaccinare și a interzicerii călătoriilor transfrontaliere. Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au confirmat în concluziile lor că deplasările neesențiale nu trebuie interzise, a subliniat comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, citat de La Libre Belgique. Recomandările Consiliului sunt că nu trebuie să se adopte interdicţii de acces într-o ţară însă statele au libertatea să descurajeze deplasările neesenţiale în zone roşii şi chiar să descurajeze puternic zonele roşu închis, spune Reynders. În același timp, Uniunea Europeană se declară hotărâtă să obțină cantitățile de vaccinuri promise de producători. „Europa este pe cale să-și piardă răbdarea față de companiile farmaceutice. S-a decis să se facă presiuni asupra producătorilor pentru a accelera distribuția vaccinului, în conformitate cu angajamentele semnate prin contracte”, arată Euronews, care o citează pe Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. „Am stabilit un obiectiv general pentru statele membre, care ar trebui să vaccineze cel puțin 70% din populația adultă până în vară. Este un obiectiv ambițios, dar realizabil. Previzibilitatea livrărilor este esențială pentru o implementare eficientă”, arată comisarul european. În același timp, Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că sprijină utilizarea anticorpilor monoclonali pentru vindecarea de COVID-19, scrie 20 Minutos din Spania. „Agenția a susținut, într-o opinie științifică, utilizarea combinației de anticorpi monoclonali REGN-COV2, de la compania americană Regeneron, pentru tratarea pacienților cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care au un risc ridicat de a dezvolta o stare gravă de boală”.
Uciderea, cu aproape trei ani în urmă, a ziaristului saudit Jamal Khashoggi, revine în actualitate, în urma publicării unor rapoarte realizate de către serviciile americane de securitate. Potrivit Euronews, „Asasinarea jurnalistului nu s-ar fi putut întâmpla fără aprobarea prințului moștenitor al Arabiei Saudite, după cum arată rapoartele citate. Acestea subliniază că Mohammed Bin Salman avea „controlul absolut” asupra serviciilor de informații, „făcând foarte puțin probabilă” o astfel de operațiune fără „unda verde” a acestuia. Raportul conține o listă cu aproximativ 20 de persoane implicate în operațiune”. „Acuzațiile au fost respinse imediat de Riad, care însă are grijă să nu întrerupă relațiile cu aliatul american. Aceeași postură o adoptă şi Washingtonul. Chiar dacă Statele Unite vor sancționa anumiţi apropiaţi ai prințului, el nu este vizat”, mai scrie Euronews. „Prințul moștenitor îl vedea pe Khashoggi ca pe o amenințare la adresa regatului și a susținut mai pe larg utilizarea măsurilor violente dacă este necesar pentru a-l reduce la tăcere, susțin serviciile de informații americane”, citate de Le Soir. În replică, ministerul saudit de Externe arată că „Este cu adevărat regretabil faptul ca acest raport, cu aceste concluzii nejustificate și false, să fie publicat atunci când regatul a denunțat în mod clar această crimă odioasă și liderii săi au luat măsurile necesare pentru a se asigura că o astfel de tragedie nu se va mai repeta niciodată”. Într-un editorial publicat sub titlul „Calculul perfid al SUA în legătură cu Khashoggi”, ziarul turcesc Sabah scrie că „De fiecare dată când SUA se simt prinse în colț sau vor să apeleze la o nouă strategie, Arabia Saudită este prima adresă și cel mai convenabil instrument. Faptul că noul președinte al SUA, Joe Biden, a scos de la raft, după trei ani, raportul privind dispariția ziaristului Jamal Khashoggi, dovedește încă o dată importanța instrumentului saudit. Saudiții au devenit, în perioada de după Revoluția iraniană din 1979 și de după invazia Afganistanului de către URSS, finanțatorul tuturor operațiunilor murdare ale Pentagonului și CIA-ului împotriva lumii islamice. Saudiții au devenit locomotiva conflictului sunnit-șiit. Odată încheiat Războiul Rece și destrămată Uniunea Sovietică, saudiții au fost aruncați în joc în strategia americană de ‘luptă împotriva terorismului’, proiect de redesenare și fărâmițare a lumii islamice”. Potrivit ziarului turcesc Sabah, „Dosarul murdar al lui Biden în ceea ce îl privește pe Khashoggi urmărește să perpetueze relația de subordonare. Din acest motiv, SUA nu vor cere socoteală saudiților pentru uciderea barbară a lui Khashoggi! Calculul prioritar al SUA în privința lui Khashoggi este să profite de această carte și să îi preseze pe saudiți sub orice formă”.
Vorbind tot despre evoluții geostrategice, dar de această dată în estul Mării Negre, The Washington Post scrie că „Occidentul tocmai a pierdut Georgia”. Autorul comentariului opinează că „Georgia s-a poticnit din nou pe calea ei occidentală atunci când poliția a luat cu asalt sediul principalului partid de opoziție și l-a arestat pe liderul lui, Nika Melia. Este un semnal clar că Georgia face o cotitură evidentă de la aspirațiile sale declarate de a deveni membru al comunității euroatlantice. Arestarea liderului partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită înseamnă că aliatul cel mai îndârjit al Washingtonului din regiune derapează către autoritarism. În ultimele trei decenii americanii și europenii au investit miliarde de dolari în încercarea de a ajuta mica țară din Caucazul Sudic să devină un partener de încredere în fostul spațiu sovietic. Arestarea lui Melia demonstrează modul în care moștenirea ambițiilor imperiale sovietice și rusești încă mai bântuie Georgia”, comentează The Washington Post.
Florin Matei, Agenția de Presă RADOR