Sâmbătă a avut loc o întâlnire istorică în Irak, în fostul oraş al lui Avraham la Ur: Papa Francisc s-a rugat împreună cu musulmani şi cu alte grupuri religioase. Şeful bisericii catolice s-a mai întâlnit cu liderul influent al comunităţii şiite, ayatollahul Ali al-Sistani.
Vizita Papei o putem califica fără nicio exagerare drept una istorică – a declarat pentru portalul maghiar Telex prim adjunctul al ambasadei Vaticanului în Bagdad, Lengyel Ervin.
Se întâmplă pentru prima dată ca un papă să facă o vizită într-o ţară locuită preponderent de arabi şi kurzi. Irak-ul a suferit mai întâi sub dictatura lui Saddam Hussein, după care au urmat două războaie în Golful Persic, iar acum populaţia este terorizată de Statul Islamic. Extremiştii islamici au asasinat preoţi creştini, au incendiat biserici creştine şi sute de mii de oameni au fost nevoiţi să se refugieze din calea teroriştilor. La începutul mileniului în Irak încă mai trăiau un milion şi jumătate de creştini, comunitatea creştină fiind prezentă în ţară de la începuturile formării statale. Astăzi, numărul creştinilor s-a redus la doar 250 de mii de oameni – a spus Lengyel.
Aceasta este cea de-a 33-a vizită externă a papei Francisc, dar niciuna nu a fost urmărită cu un interes aşa de mare ca acum. Începând din anul 2019, papa nu a mai efectuat vizite din cauza pandemiei. Specialişti epidemiologi şi de data aceasta au încercat să îl convingă să renunţe la călătorie – scria Politico.
Papa Francisc a replicat însă că: „Sunt păstorul celor care suferă” şi a decis să plece. Unii comentatori au făcut o paralelă între vizita papei şi întâlnirea sfântului Francisc Assisi cu sultanul din Kairo, care a avut loc acum 800 de ani. Şi el şi-a asumat un risc în interesul păcii. Cu această vizită Papa Francisc a realizat visul fostului papă, Paul al II-lea, care în anul 2000 a dorit să meargă în vizită în Irak însă fostul preşedinte Saddam Hussein nu a fost de acord să-l primească.
Miza vizitei este detensionarea relaţiilor dintre musulmani şi creştini şi izolarea extremiştilor islamici. De altfel Irak-ul este plin de vestigii ale creştinismului. Aici se găsesc ruinele oraşului Ur – oraşul lui Avraham – considerat de Biblie părintele poporului evreu şi al iudaismului, precum şi Ninive (ruinile acestui oraş se găsesc în Mosul), dar tot aici a fost sediul fostului imperiu Babilon.
Papa Francisc a fost primit la aeroport de câteva sute de creştini, însă din motive de securitate traseul unde s-a deplasat a fost blocat pentru localnici (chiar în ziua precedentă a avut loc un atac cu rachete împotriva unei baze militare americane).
Punctul culminant al vizitei a fost întâlnirea interreligioasă de sâmbătă la oraşul Ur (practic la ruinele fostului oraş). Papa, în faţa bisericii-turn Zikkurat de 4000 de ani – care conform tradiţiilor se află lângă fosta casă a lui Avraham – s-a întâlnit cu grupuri religioase creştine, lideri ai musulmanilor şi cu reprezentanţii religiilor autohtone irakiene. Era prezentă o adunare reprezentativă a vieţii religioase a Irakului, printre ei musulmani şiiţi şi suniţi, caldei care vorbeau limba aramaică – limba lui Isus Christos – nestorieni, diferite grupuri creştine siriene, armeni şi creştini arabi. Toţi s-au rugat împreună.
„Reîntoarcerea la Ur, la locul de naştere al lui Avraham a însemnat pentru mine întoarcerea acasă. Aici s-a întâmplat că Avraham a auzit chemarea lui Dumnezeu şi de aici a pornit pe drumul lui, care a schimbat istoria omenirii” – a spus papa, după care i-a îndemnat pe reprezentanţii celor trei religii, care se consideră că urmăresc pilda lui Avraham, ca inspirându-se de la părintele comun să lupte împreună pentru pace. Vizita papei a mutat originea religioasă a lumii înapoi la locul de naştere al lui Avraham. Acest loc însă din păcate astăzi nu figurează la ştiri ca un centru religios, ci mai degrabă pentru suferinţele umane” – a declarat părintele Lengyel.
Stimularea dialogului interreligios, deschiderea bisericii catolice faţă de celelalte religii este mesajul central al papismului lui Francisc.
Papa s-a întâlnit sâmbătă dimineaţă cu liderul religios şiit Ali al-Sistani. Acesta este un militant pentru reconcilierea religioasă între creştini şi musulmani din Irak şi nu o dată a luat poziţie pentru apărarea comunităţilor religioase minoritare.
Luni dimineaţă Papa se va întoarce la Roma.
Székely Ervin, RADOR