Eurodeputaţii au dezbătut astăzi şi vor vota programul de investiţii al Uniunii, denumit InvestEU, pentru perioada 2021-2027. Acesta este o continuare a Fondului European pentru Investiţii Strategice, demarat în 2015 de fosta Comisie Europeană Juncker.
Noul program cuprinde instrumente financiare pentru susţinerea unor investiţii mai riscante, dar esenţiale pentru dezvoltarea economică şi redresarea după pandemia de COVID-19. Programul are preconizat să atragă investiţii de peste 373 de miliarde de euro. Prin programul similar dinainte de InvestEU a fost susţinută, de exemplu, firma de biotehnologie BioNTech, care a dezvoltat, împreună cu Pfizer, primul vaccin împotriva COVID-19 aprobat de Uniune.
Reporter: Programul are la bază folosirea de resurse din bugetul Uniunii pentru a oferi garanții Băncii Europene de Investiții. Noul program va crea o garanție a Uniunii de 26,2 miliarde de euro și permite investitorilor să își asume riscuri mai mari și să susțină proiecte pe care altfel nu le-ar fi luat în considerare.
Pe lângă Banca Europeană de Investiții, la garanția Uniunii au acces și bănci naționale de investiții din statele membre și instituții financiare internaționale. Important este că și țările membre, deci și România, vor putea alege resurse pentru programul de investiții din fondurile structurale pe care le primesc sau din fondurile accesate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență destinat revenirii după pandemie.
Garanția Uniunii Europene va fi alocată pe patru direcții: infrastructură sustenabilă cu un buget de 9,9 miliarde de euro, cercetare, inovație și digitalizare, întreprinderi mici și mijlocii şi investiții în plan social și dezvoltarea de aptitudini. Toate cele patru direcții ale programului vor include proiecte pentru a susține tranziția justă către neutralitate climatică în Uniune. Așadar, sunt, de exemplu, regiuni miniere din România care ar putea deveni beneficiare.#HUN/mnecula/dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie