Comentând declarațiile Ministerului Apărării din Germania „despre amenințarea rusească”, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova ține cont de realitățile conturate în cadrul relațiilor cu Berlinul.
Publicația „Welt am Sonntag” titra că un document intern al Ministerului Apărării din Germania evaluează acțiunile Federației Ruse care urmăreşte scopul de a „destabiliza și slăbi NATO”.
„Welt am Sonntag” titra: „Ministerul german al Apărării a avertizat cu privire la o nouă amenințare militară din partea Rusiei”. În acest context, publicaţia susţinea că Rusia urmărește obiectivul de a „destabiliza și slăbi NATO”, iar China încearcă să „modeleze ordinea mondială, după propriile sale interese”, date care rezultă dintr-un raport intern al Ministerului Apărării din Germania, în posesia căruia a intrat pubicaţia germană „Welt am Sonntag”.
Potrivit publicației germane, Ministerul Apărării din Germania avertizează cu privire la o amenințare din ce în ce mai mare, din cauza revendicărilor puterii și noilor capacități militare de către China și Rusia.
Documentul intern al ministerului mai precizează faptul că Ministerul german al Apărării este deosebit de îngrijorat de lansarea fabricaţiei în Rusia a unor rachete cu rază lungă de acțiune „de mare precizie, greu de interceptat, hipersonice” și de investițiile importante făcute de Rusia în „menţinerea potențialului său pentru a riposta atacurile nucleare de pe mare” și de „modernizarea cu prioritate a potențialului său nuclear”. Se mai precizează faptul că, în momentul de faţă, Moscova deţine 6.375 de focoase nucleare.
Experții ministerului consideră că cei 840.000 de militari ruși sunt bine instruiți și pot fi relocați extrem de rapid.
„Forțele armate convenționale din Rusia sunt capabile într-un timp destul de scurt să obțină superioritatea într-un anumit teritoriu”, se specifică în mesaj. La capitolul insuccese, puncte slabe ale Forţelor Armate Ruse, experții germani au atribuit capabilităţi şi oportunități reduse pe mare, în contextul global, și un număr redus de drone de atac.
Potrivit ziarului german, pentru Rusia forțele armate reprezintă „un instrument de putere politică, iar avantajele maxime posibile sunt generate la costuri relativ mici”.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat recent că strategia Germaniei este de a controla Rusia. Declarații despre „amenințarea rusească” sunt făcute, în mod frecvent, de politicienii occidentali. Moscova a subliniat, în repetate rânduri, că Federația Rusă nu va ataca niciodată vreuna dintre țările NATO, dar Occidentul se folosește efectiv de scuza respectivă pentru a desfășura cât mai multe echipamente militare și batalioane în apropierea frontierelor rusești.
În ultimii ani, Federația Rusă a semnalat o activitate fără precedent a NATO la granițele sale occidentale. NATO extinde inițiativele și le numește drept „contracare a agresiunii ruseşti”.
Moscova și-a exprimat, în mod repetat, îngrijorarea sa faţă de creşterea prezenţei militare a NATO în Europa. Kremlinul a susţinut că Rusia nu reprezintă nicio amenințare pentru absolut nimeni, dar nu va ignora acțiunile potențial periculoase la adresa intereselor sale.
Președintele rus, Vladimir Putin, a atras recent atenția asupra faptului că țările occidentale şi-au schimbat atitudinea lor faţă de Rusia în ceea ce priveşte deţinerea decătre Moscova a unor noi tipuri de arme, comparativ cu perioada anterioară, când o ironizau. El a adăugat că, în momentul de faţă, s-a propus ca aceste noi tipuri de arme să fie incluse pe agenda negocierilor.
„Welt am Sonntag” mai scrie că, după analiza capacităților militare ale Beijingului (care deţine drone de atac moderne, 6.850 de tancuri de luptă, peste două milioane de militari, 1.600 de luptători, un potențial imens de rachete și un potențial nuclear în expansiune sistematică), Ministerul german al Apărării, a ajuns la concluzia că, de fapt, „China depășește din ce în ce mai mult Rusia în ceea ce privește amploarea influenței sale la nivel global, inclusiv în ceea ce privește vânzarea de arme și cooperare militară”.
Autorităţile din China au afirmat, în repetate rânduri, că, practic, capacitatea nucleară a țării nu este la același nivel cu cel al Statelor Unite și Rusiei și, deocamdată, nu a sosit momentul ca ea să participe la negocierile pe tema dezarmării nucleare.
După cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing, susţinut vineri, 12 martie, Serviciile speciale germane organizează deseori „scurgeri” de informaţii în mass-media ale unor documente confidențiale pentru a forma o anumită opinie publică în Germania.
„Germanilor li se propagă ideea, potrivit căreia Rusia ar fi un fel de amenințare reală pentru țările NATO …
Percepţia antiruseseacă este acum consolidată în statul german la nivel doctrinar și strategic.
Declarațiile respective sunt făcute de oficiali germani, de politicieni din prim rang”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, în cadrul briefingului de astăzi.
Norvegia a anunțat i ea recent că există o amenințare din partea Serviciilor secrete rusești.
„Voi fi concisă: partea rusă ia în considerare realitățile din cadrul relațiilor sale cu Germania”, a subliniat diplomatul rus. Politicienii occidentali fac periodic declarații despre „amenințarea rusă”.
Kremlinul a declarat că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni, dar nu va ignora acțiunile care pot fi periculoase pentru interesele sale. Moscova și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la consolidarea infrastructurii NATO în apropierea frontierelor rusești./vdraguta/sdm2
(www.ria.ru – 12 martie)