Cu corpurile lor mici și aripile colorate, fluturii încântă grădinile și parcurile primăvara și vara, motiv suficient pentru a le dedica o zi la nivel mondial, pe 14 martie. În prezent, în întreaga lume sunt cunoscute aproximativ 180.000 de specii, pe care biologii le împart în 127 de familii. Fluturii formează a doua cea mai bogată ordine de insecte după gândaci. În fiecare an sunt descoperite aproximativ 700 de specii.
Fluturii sunt comuni pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Catalogul lui Ole Karsholt listează peste 10.600 de specii pentru întreaga Europă. În Germania, există aproximativ 3.700 de specii. Numeroase specii de fluturi sunt pe cale de dispariție şi principala cauză a acestui fapt este pierderea habitatului.
Costa Rica ocupă doar 0,03% din suprafața Pământului, dar găzduiește 10% din speciile de fluturi de pe planetă. Potrivit unui articol din revista americană „The Atlantic”, populațiile europene de fluturi s-au înjumătățit din 1990.
Fluturii se pot hrăni cu nectar de flori, sevă de copac și fructe putrede. Ei pot vedea roșu, verde și galben. Fluturii sunt printre cele mai vechi insecte. Săpăturile au dezvăluit rămășițele vechi de 150 de milioane de ani.
În cele mai vechi timpuri, fluturii erau admirați și temuți. În timpul săpăturilor arheoogice, au fost descoperite vechi fresce egiptene care înfățișează fluturi. În Egiptul Antic, oamenii identificau viața umană cu aceste insecte. În unele națiuni, fluturele este un vestitor al fericirii, bucuriei şi iubirii. Alte popoare cred că fluturii sunt sufletele oamenilor decedați.
În mitologia greacă veche se întâlnește un fluture precum Psyche – o fată care întruchipează sufletul uman, iar națiunile scandinave au venit cu spiridușii – oameni buni cu aripi de fluturi. În India, fluturele era considerat strămoșul întregii lumi. Un Buddha este dedicat acestei insecte pe tot parcursul rugăciunii. În multe credințe, fluturele simbolizează renașterea și nemurirea. În Japonia, la nuntă, o pereche de fluturi înseamnă o căsătorie solidă. Nunta chineză modernă nu se poate lipsi de simbolul fluturelui: înainte de nuntă, mirele oferă miresei o decorație sub forma acestei insecte ca simbol al iubirii și preţuirii sale. În China, fluturele este un simbol al fericirii şi împlinirii conjugale. În Feng Shui, fluturele simbolizează dorinţa profundă a omului de a se bucura de viaţă şi de a trăi liber.
Fluturele monarh este un simbol al rezistenței în mediul urban și un semn cunoscut care anunță sosirea verii în zonele rurale. Monarhul din estul Americii de Nord este insecta care efectuează cea mai mare migrație din lume. În Mexic, prezența lui are un sens și mai profund. Milioane de fluturi se întorc în Mexic la 1 și 2 noiembrie, iar tradiția spune că monarhii sunt spiritele celor dragi decedaţi. În fiecare an, între august și octombrie, câteva milioane dintre aceste insecte părăsesc Statele Unite și Canada pentru a merge în Mexic. Călătoria este de 4.000 km, iar descendenții lor sunt cei care se întorc în primăvara următoare spre nord. Potrivit unui studiu publicat în revista „Nature Communications”, fluturele monarh reușește să-și găsească drumul, deoarece este echipat cu o busolă internă. Această migrație este un fenomen unic și este considerată una dintre minunile lumii.
Cel mai mare fluture cunoscut astăzi se găsește în Noua Guinee, poate măsura până la 31 cm şi se numeşte Ornithoptera Alexandrae. Cel mai mic fluture cunoscut până în prezent este Brephidium exilis albastru sau Lycaena exilis, care poate măsura în total 1,2 cm. Fluturii pot zbura de la 8 la 20 km pe oră. Fluturele adult trăiește puţin, de la câteva zile până la trei-patru săptămâni. Multe specii de fluturi sunt polimorfe și se pot amesteca cu mediul lor. Gonepteryx rhamn trăiește zece luni în medie, deoarece, printre altele, este aproape nedetectabil pentru prădătorii săi, pentru că arată exact ca o frunză./aionescu
Surse:www.kleiner-kalender.de,www.nature.ca,www.fr.nextews.com www.iwroteyouasong.org
Ada Ionescu, RADOR