În Slovacia este un haos în mijlocul pandemiei – scrie Deutsche Welle. Proiectul guvernului prin care a încercat protejarea populaţiei de Sars-Cov-2 nu a dat roade şi acesta a dus la o criză a sistemului medical. Datele – fie vorba despre numărul infecţiilor noi, a celor trataţi în spitale sau a decedaţilor din cauza COVID-19 – arată că situaţia este mai gravă decât în celelalte ţări europene. Cunoscutul politolog, cercetător al Institutului pentru Afaceri Publice (IVO) din Bratislava, Grigorij Mesežnikov este de părere că incompetenţa arătată de premierul Igor Matovič şi a echipei sale este înfricoşătoare. Strategia de testare a întregii populaţii s-a dovedit eronată, astfel că epidemia a scăpat de sub control. Tulpina britanică a virusului a măturat ţara, datele oficiale nu sunt de încredere, cooperarea între autorităţi şi unităţile medicale este deficitară, nu se controlează respectarea carantinei, iar lipsa cadrelor medicale este atât de acută, încât ţara a apelat la Uniunea Europeană ca să le trimită personal medical în spitalele slovace. Până şi preşedintele a somat guvernul să acţioneze mai energic pentru soluţionarea crizei.
În cadrul coaliţiei guvernamentale însă s-a iscat o dispută dacă Slovacia să urmeze sau nu reţeta maghiară şi să importe vaccinul rusesc Sputnik – V, care nu a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Situaţia este agravată de caracterul narcisist al lui Matovič – crede Mesežnikov. Comemorările dedicate uciderii jurnalistului Ián Kuciak (au trecut trei ani de la crima care se pare că a fost comandată de un om de afaceri pe care îl deranja ancheta jurnalistică a lui Kuciak) a fost folosit de prim-ministru ca să critice presa, aşa cum a făcut antecesorul său Robert Fico.
În acelaşi timp, Mesežnikov recunoaşte că premierul a avut şi rezultate în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. În justiţie şi în poliţie au fost numiţi în posturi cheie specialişti independenţi, ceea ce a dat un avânt cercetărilor. Nu mai sunt intervenţii politice în munca justiţiei. Până şi fostul prim-ministru, Robert Fico a fost audiat de poliţie, ceea ce înseamnă că nu mai sunt persoane intangibile.
Populaţia însă este mult mai interesată de ceea ce se întâmplă cu pandemia şi este îngrijorată şi de efectele economice ale acesteia. Este foarte posibil ca din cauza tensiunilor interne coaliţia să se rupă. Luni un partid mai mic al coaliţiei, Libertate şi Solidaritate (SaS) l-a somat pe primul-ministru Igor Matovič să-şi dea demisia. Preşedintele partidului Richard Sulík, în cadrul unei conferinţe de presă, a vorbit despre „guvernarea haotică, care nu respectă înţelegerile” a premierului – transmite MTI. Preşedintele SaS nu a exclus posibilitatea ca şi el să plece din fruntea Ministerului Economiei. Acesta a adăugat că până în 24 martie aşteaptă ca solicitarea lui să fie îndeplinită, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci miniştrii partidului se vor retrage din guvern, deşi nu doresc alegeri anticipate. Sulík a fost de părere ca guvernul şi fără SaS va avea majoritate parlamentară. Însă imediat după conferinţa de presă al lui Sulík, cel mai mic partid al coaliţiei de guvernare, Za L’udi (Pentru Oameni) a anunţat că se alătură solicitării SaS şi cer demisia premierului. Preşedintele partidului Veronica Remišová a adăugat însă că cea mai bună soluţie ar fi dacă şi Richard Sulík ar pleca din guvern pentru că „este din ce în ce mai clar că Sulík şi Matovič nu pot să gestioneze în mod normal conflictele”.
Vaccinul rusesc ar putea să rupă coaliţia
Principalul motiv al dezacordului dintre Igor Matovič şi Richard Sulík este decizia premierului de a comanda din vaccinul rusesc Sputnik-V. Liberalii nu au fost de acord ca Slovacia să apeleze la Rusia pe de o parte pentru că serul rusesc încă nu a fost autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentului, pe de altă parte pentru că au considerat că din punct de vedere politic ar fi inoportun ca Slovacia, care este membru UE să prefere soluţii neagreate de comunitatea europeană, cu atât mai mult cu cât relaţiile dintre UE – Rusia sunt foarte tensionate.
Guvernul de la Bratislava a încheiat un contract cu furnizorul rus pentru achiziţionarea a două milioane de doze din vaccinul Sputnik-V în ciuda faptului că două partide dintre cele patru ale coaliţiei nu au fost de acord cu această decizie. Scandalul a luat amploare atunci când autoritatea pentru medicamente din Slovacia nu a autorizat folosirea serului rusesc, iar ministrul sănătăţii a emis un act prin care a autorizat vaccinul Sputnik-V iar ieri premierul a aşteptat personal la aeroportul din Bratislava primul transport din Rusia. În urma tensiunilor, pe lângă SaS şi Za L’udi şi partidul populist OlaNO se distanţează de premier şi nu exclud o restructurare al guvernului.
Ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter a confirmat că el a sprijinit eforturile Slovaciei să primească vaccinul Sputnik-V – scrie Népszava.
Székely Ervin, RADOR